Hírek

Vannak döntések, melyek hosszú távon határozzák meg az ország arculatát.

Többször érezhetjük a saját bőrünkön, hogy számos árnyoldala van annak, ha beleavatkozunk a természetes folyamatokba. Annak ellenére is ezt tapasztalhatjuk, hogy a döntések mögött legtöbbször a jószándék áll. Ennek köszönhető, hogy Magyarország vízhálózata rendkívül fiatal, az elmúlt alig több, mint száz évben formálódott, a természetes állapotot pedig az ember változtatta meg.

A gázlók eltávolítása, mederrövidítések, mederkotrások, csatornák építése, teljes folyóágak elzárása, meder- és kanyarulatátvágások és a medencék lecsapolása oda vezetett, hogy a mai Magyarország területén egykor jelenlévő 38 600 km2-es kiterjedésű vadvízország 2300 km2-re zsugorodott. A folyóátmérők csökkenése, a víz esésnövekedése és felgyorsulása viszont tovább növelte az árvízzel veszélyeztetett területeket. A belvizet 36 000 km csatornahálózat vezeti le az érintett területekről, a szárazság pedig 110 000 hektár területen kényszeríti az embereket öntözésre. [1]

Ezek a tények az egész ország területén jelen lévő állapotokat tükrözik, de minden tájat érintenek. Így van ez a Vértesi Natúrparkban is, ahol az emberek a társadalmi összefogásban ismerték fel a fenntartható, természeti és kulturális értékeken alapuló fejlesztés lehetőségét.

Az itt születő döntések szintén hosszú távon határozzák meg otthonunk arculatát, és a több évtizede tartó élőhelyrekonstrukciós folyamatok eredményeként végül, ha csak térségi szinten is, de talán visszakaphatjuk vad Magyarországunkat.

 

2023.02.23-án 18 órakor Viszló Levente „Csákvár város vízgazdálkodása a klímaváltozás tükrében” című előadásában foglalkozik a témával, kiegészítve az éghajlati változások adott területre vonatkozó hatásaival.

 

Az előadásról bővebb infó a linkre kattintva érhető el.