Alkotás a tájban és emberekben...

A Pro Vértes Nonprofit Zrt. természetvédelmi és oktatási tevékenysége mellett közel 20 éve gyűjtögeti és őrzi a Vértesi Natúrpark szellemi és tárgyi örökségét is. E munkának köszönhetően mára több mint 12000 fényképet és 3000 dokumentumot gyűjtöttünk össze. 2014-ben kezdtük el a Vértesi Natúrparkról szóló filmsorozat készítését, mely a térség településeinek történetét, néprajzát, múltját, jelenét egyszóval - a "térség tudományát" hivatott bemutatni. A filmek készítésével a térség bemutatása mellett célunk az is, hogy az előkészületek, a forgatások, a közös vetítések és a film utóéletét jelentő oktatás-ismeretterjesztés során előtérbe kerüljön e tevékenység közösségteremtő ereje, melynek köszönhetően talán egyszer e szép földrajzi egységből egy társadalmi egység kovácsolódik.

Pro Vértes 25 év a természet szolgálatában 1991-2016 film

 

"Mi odafent szoktunk elszámolni..."

Ez az életrajzi ismeretterjesztő  film a csákvár-gesztesi uradalom utolsó birtokosáról szól. Egy fordulatos sorsú arisztokratáról és államférfiről, egykori miniszterelnökről, aki, ahogy emlékirataiban fogalmaz: ült selyemmel borított karosszékben, irányítván az államot, majd a hatalomtól megfosztva deportálták, szennyben és porban űzték, hajtották előre, mígnem hazáját elhagyni kényszerült. Sírja ma is az ausztriai Mariazellben található: egyszerű kovácsoltvas kereszt áll benne. Végső nyughelye olyan puritán, amilyen egész élete volt. Esterházy Móric és családja, különösképpen felesége és édesapja, egész életükben következetesen szegények, nehéz sorsú emberek pártolói voltak. Nem véletlen, hogy még az egykori uradalmi dolgozók halála után, azok gyermekeiben és rokonaiban is számos történet él, amely emberségükre, karitatív tevékenységükre példa.

Életrajzi ismeretterjesztő film Eszterházy Móricról - 2019

 

A Vértesi Natúrpark településeiről szóló filmek:
 

Csákberény - Falu az óriás tenyerén
A Vértesi Natúrpark Krónikája 4. rész

 

Gánt - A magyar ezüst bölcsője
A Vértesi Natúrpark Krónikája 3. rész

 

Várgesztes - Rögös út, megérdemelt igazság
A Vértesi Natúrpark Krónikája 2. rész

 

Vértesboglár - A kétszer foglalt mező
A Vértesi Natúrpark Krónikája 1. rész

 

Csákvár - Három a magyar igazság egy a ráadás
A film Csákvár várossá avatásának alkalmából készült

 

 

Rejtett tájakon 1-3. rész

Magyarországon az országos jelentőségű védett természeti területek – nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek – mellett vannak helyi jelentőségű természetvédelmi területek is. Ezeket az önkormányzatok – helyi rendeletet alkotva – létesítik. Magyarországon 2015. december 31-ig 540 önkormányzat élt ezzel a jogával és összesen 1224 helyi jelentőségű védett természeti területet létesítettek. Ezeket a nagyközönség alig ismeri, ezért a Pro Vértes Közalapítvány a Svájci Államszövetség támogatásával három dokumentumfilmet forgatott róluk, amelyek a dunántúli, a Duna-Tisza-közi és a tiszántúli területekből mutatnak be néhányat.

Rejtett tájakon 1. rész  A Dunántúl helyi védett területei

Rejtett tájakon 2. rész  A Duna-Tisza köze és az Északi- középhegység helyi védett területei

Rejtett tájakon 3. rész A Tiszántúl helyi védett területei