Szervezet

Pro Vértes Nonprofit Zrt. és Természetvédelmi Közalapítvány bemutatása

A Közalapítvány jogelődje, a Pro Vértes Természetvédelmi Alapítvány 1991-ben jött létre a Vértesben és környékén jelentkező természetvédelmi feladatok non-profit keretek között történő megoldására. 1994-ben alakult át közalapítvánnyá, 1998 óta pedig kiemelten közhasznú szervezetként működik. A Pro Vértes Nonprofit Zrt. pedig 2009-ben alakult. 

Vértesi Natúrpark bemutatása

A Vértes térségének 2 megyei és 17 települési önkormányzata a társadalmi összefogásban ismerte fel a hosszútávon fenntartható, természeti és kulturális értékeken alapuló fejlesztési lehetőségét. Az ezzel összhangban álló első szándéknyilatkozatot 1993-ban írták alá, melynek alapján Magyarország legnagyobb helyi jelentőségű védett természetvédelmi területét hozták létre a Vértesi Tájvédelmi Körzet kiegészítéseként, Észak-Vértes Természetvédelmi Terület néven. Ez lett később az egész Vértesre és a Zámolyi-medencére kiterjedő, valamennyi önkormányzatot és nagyobb földtulajdonost, kezelőt egyesítő együttműködés alapja, a Vértesi Natúrpark csírája. 

Natúrparkok Magyarországon

A natúrpark helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása. A natúrpark az integratív védelem elvére építve a tájat és a természetet nem a tájban élő embertől, hanem azt vele együtt hasznosítva védi meg!

 

 

Munkatársak

A Pro Vértes Nonprofit Zrt.-nek 20 főállású munkatársa van, akik a Vértesi Natúrpark területén természetvédelmi, adminisztrációs, háziasszonyi, természetgazdálkodási, oktatási, turisztikai és egyéb feladatokat látnak el. Minden évben fogadunk közösségi szolgálatosokat, egyetemistákat és főiskolásokat is, akik a gyakorlati idejük alatt sokat segítenek nekünk. Ezen kívül pedig egyesületek, szervezetek és a natúrparki lakosok támogatják tevékenységeinket, vesznek részt rendezvényeinken. 

 

 

Kapcsolat

Pro Vértes Nonprofit Zrt. - Vértesi Natúrpark Látogatóközpont
8083 Csákvár, Kenderesi u. Geszner-ház
Tel.: 22/354-420
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.provertes.hu, www.vertesinaturpark.hu