Natúrparki kincsestár

Néprajz, kultúra

Ezen írásokból kaphatunk egy kis ízelítőt elődeink életének mindennapjaiból. Nézzük hát sorba milyen korban is élünk ma, mik azok az óriási változások, amelyek szemünk láttára történtek, illetve mik azok, amelyek előtte esetleg több száz évig viszonylagos állandóságban jelentették elődeink mindennapjait.

Legendák, történelmi érdekességek

 

A Vértesben sok szépség, érték, műemlék, látnivaló, legenda vesz körül bennünket. Nézzünk magunkba: miközben járunk - kelünk a világban, ismerjük - e ezeket ? Mennyit tudunk szűkebb hazánkról ?

 

 

 

Alkotók és alkotások

A vadregényes Vértes az elmúlt századokban is mozgalmas élet színtere volt. Ennek az izgalmas múltnak egyes eseményei nemcsak a magyar történelemnek képezik szerves részét, de megjelennek az irodalomban is, gazdagítva a vonzó tájról bennünk élő képet. Különösen a 19. század irodalmi életét hatotta át a vadakban gazdag, rengeteg erdő borította hegység szépsége, romantikája és mondavilága.

 

 

 

Fotóarchívum

A Pro Vértes nagyon fontos feladatának tartja az értékőrzést, a natúrparki értéktár összeállítását, ezért folyamatos gyűjtőmunkát végez. 1997 óta több, mint 12 000 fényképet és diát digitalizáltunk, közel 3000 db kiadványt, dokumentumot, újságcikket, gyűjteményt töltöttünk fel az adatbázisunkba. A natúrparki lakosoktól beérkezett különböző témájú képek nemcsak a a Hosszú téli esték rendezvénysorozatunk fényképes vetítéseit színesítik, hanem nagy segítségünkre lesznek majd a települési monográfiák elkészítésében.

 

 

 

Filmarchívum

A Pro Vértes szívügyének tekinti a Vértesi Natúrpark településeinek az életét, a natúrparki lakosok egymás közötti kapcsolatrendszerét. Viszló Levente megálmodta és elképzelte, hogy minden natúrparki településről forgat egy kisfilmet, hogy a települések jobban megismerjék egymást, hogy minden natúrparki lakos átfogó képet kapjon saját falujának/városának történetéről, életéről, hagyományairól és népszokásairól. 2013-ban elkezdtük a munkálatokat, 4 film már elkészült, (Csákvár, Vértesboglár, Várgesztes és Gánt), a forgatások folyamatosan zajlanak, de a végső cél, hogy  egy nagy közös "produkciókban"  bemutassuk a  Vértesi Natúrpark összes települését. Ezenkívül vannak olyan települések, melyekről készült egy-egy szösszenet, melyek szintén itt elérhetőek. 

 

 

Natúrparki irodalom

A fényképek, írásos dokumentumok és az interjúk vázát képezik a települési monográfiáknak is, hiszem ezekből merítve 2013-ban elkészítettük a Vértesi Natúrpark települési monográfia sorozat első részét, a Bodmér, egy különc falu története címmel. Terveink között szerepel a többi megjelentetése is, illetve újbóli kiadása. 
A Pro Vértes kínálati palettáját tovább színesítik a természetvédelemhez kapcsolódó kiadványok és könyvek is. 

 

 

 

Hollywood a Vértesben

 A Vértesi Natúrpark igazi értéke a sokszínűség, hiszen a jellegzetes magyar tájak csaknem mindegyike megtalálható itt. Ennek értékes bizonyítéka, hogy a filmes szakmában dolgozók figyelmét is felkeltette a Vértes varázslatos növény- és állatvilága, csodálatos legelői, mezei virágokkal tarkított rétjei. Számos reklámfilm, sorozat, történelmi film forgatására került/kerül sor ezeken a helyszíneken, melyek nemcsak a Vértesi Natúrparkot népszerűsítik, hanem kis országunk hírnevét is növeli. Ismerkedjen meg ezekkel a filmekkel, reklámokkal, hogy néhány pillanatra Ön is időutazást tegyen a Vértesi Natúrpark legszebb területein!

 

 

Híres emberek

Akikre nagyon büszkék lehetünk...