Természetgazdálkodás

Természetkímélő gyepgazdálkodás

A természetkímélő gyepgazdálkodás a gyep földrajzi elhelyezkedésével (klímazonális), szukcessziós (társulásfejlődési) állapotával, természetvédelmi, valamint gazdálkodási céljaival összhangban álló, a legmagasabb biodiverzitást biztosító, tudományos kutatási eredményeken, tájtörténeti tapasztalatokon alapuló tevékenységek összessége, melyek a gyep hosszú távú megőrzését, fenntartását és hasznosítását szolgálják. E tevékenységbe sorolható a legeltetés, legelőtrágya kezelés, kaszálás, szárzúzás, cserjeírtás és indokolt esetben az égetés is, valamint ezek hatásainak megfigyelése, vizsgálata, monitorozása. 

 

Erdőgazdálkodás

A Vértesi Natúrpark állami tulajdonban lévő erdőterületein gazdálkodó legnagyobb szervezet a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. Alaptevékenységei az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás, fafeldolgozás és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások; míg a legfontosabb termékei a lemezipari-, és fűrészipari rönk, a rostfa-alapanyag, a tűzifa, a bányadeszka, a fűrészáru, a csaphornyos parketta, a faszén, valamint a trófeás vad és a vadhús. 

 
 

Vadgazdálkodás

A Vértes - földrajzi helyzete következtében - nemcsak királyaink kedvelt vadászterülete volt, hanem számos vadásztársaság osztozkodik ma is a "vadászmezőkön." 

 


 

 

Vízgazdálkodás

A Vértesi Natúrpark "egy cseppnyi Magyarország"-ként hazánk összes tájegységének jegyeit magán viseli. A Vértes hegység változatos morfológiájú vonulatának déli előterében egy jégkorszakban keletkezett tó maradványfoltjai gazdagítják az élőhelyek sokaságát. 

Halászat, horgászat

A Vértesi Natúrpark területén számos helyen eltölthetik a szabadidejüket a horgászat szerelmesei is. Íme néhány horgászparadicsom, ahol a legnagyobb pontyokat foghatjátok ki!