Hírek

Sok online fórumon és hírcsatornán találkozhatunk vele, hogy nagyragadozó jár a Vértes környékén. Az M237 jelzésű szürke farkas Svájcból indult, és hosszú vándorútján Magyarországot is érinti. De vajon milyen élőhely Magyarország a szürke farkas számára?  A Vértesi Naturpark monográfiáját lapozgatva választ kaphatunk arra, hogy mi vonzza ide ezt a nagyragadozót:

 

Vértes monográfia

Vadászat 1945-től napjainkig

"Mindezen tényezők ellenére ebben az időszakban még a hivatalos éves terítékadatok is egyre nőttek, a gímszarvas- és a vaddisznóállomány gyarapodott, az állatok újabb és újabb helyeken jelentek meg. Ennek okait abban kereshetjük, hogy a rendszerváltást követő termőföld-privatizáció bizonytalan pár évét követően kialakult új növénytermesztési, termelési szerkezetben soha ennyi tápanyagban gazdag zöldtömeg nem állt rendelkezésére a növényevő vadaknak a Kárpát-medencében, a nagyobb táblákon pedig csökkent a zavarás, hiszen soha ilyen kevés ember nem dolgozott a földeken. Ennek a folyamatnak az egyenes következménye a környező országokban élő nagyragadozók ismételt megjelenése mai országhatárainkon belül. E folyamat emberi léptékkel csak lassítható, de ahhoz, hogy megforduljon, az elsődleges produkciónak kellene csökkennie, ez viszont a precíziós mezőgazdasággal egyre nő. Az egyre fokozódó vadkár miatt egyre több területről kerítik ki a vadat, így a maradék területen viszont nő a vadkár. Ennek a folyamatnak egyik kézzel fogható bizonyítéka a szakemberek által tapasztalt Vértesben elejtett gímszarvasok esetében mért testsúlycsökkenés is.

A nagyvad állomány növekedésésnek következményeként belátható időn belül számolni kell a nagyragadozók – farkas (Canis lupus), hiúz (Lynx lynx) – ismételt megjelenésének lehetőségével!"