Hírek

Az ókori görög mondavilágban Téreusz története egy kegyetlen és cseppet sem gyermekeknek való elbeszélés, amelyben gyilkosság, kínzás, és kannibalizmus szálai fonják össze a cselekményeket. Ebben a mondában fontos szereplő Philoméla, akit az istenek csalogánnyá, ismertebb nevén fülemülévé változtattak. Híres énekes madarunk elnevezése tehát ebből a mondából származik, de a madárhoz fűződő tapasztalatok szerencsére nem mutatnak semmilyen egyezést a történet durvaságaival. 1995-ben pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év madarának is megválasztotta.

A fülemüle, népi nevén csalogány, áprilistól szeptember közepéig tartózkodik a Kárpát medencében, a telet pedig Afrika középső és keleti tájain tölti. Szombaton, május 7-én egy madarász élményséta keretében többek között a csalogány énekére volt kíváncsi az a 30 résztvevő, akik az éjszakai madarászélmény kedvéért jöttek el a Geszner-parkba.

Azért ezt az időszakot választottuk a programunknak, mert a parkban több alkalommal hallottak fülemülét dalolni, az udvarló hímek ugyanis a májusi estéken koncertekkel kedveskednek a tojóknak. Nem mellesleg a legzeneibben éneklő madarunkról van szó, egyszerre akár négy, tökéletes zenei hangot is képes kiadni. Az esti énekét sok irodalmi és zenei műben a szerelem és a vágyakozás ábrázolásaként használták. A park szerencsére kedvez a fülemülék számára, így a látogatók nem jöttek hiába hozzánk.

Az este egy könnyed welcome drink-el kezdődött, a résztvevők megkóstolhatták a Geszner-park gyógynövényeiből főzött teákat, közben pedig a múzeum diorámáit csodálhatták meg. Ez után jött a koncert, ami nem váratott sokat magára, a parkban elindulva több helyen élvezhettük a csalogány dallamait.

Alkonyat után az éneke lassan alábbhagyott, és átadta helyét a park más madarainak is. Elsőként a füleskuvik hallatta vékony hangját, ami egy odúlakó, rovarokkal táplálkozó, vonuló bagoly. Kicsivel később a macskabagoly jellegzetes nyávogásra emlékeztető hangja is megjelent, ami viszont állandó lakó Magyarországon.

A füleskuvik és a macskabagoly remélt dallamai meggyőztek minket arról, hogy az állatok jól érzik magukat a környéken és reméljük, hogy évről évre egyre több példánnyal találkozhatunk majd. A fülemüle élénk éneklő időszakát még szűk egy hónapig élvezhetjük, bátran ajánljuk tehát mindenkinek, hogy megfigyelje ezt az igen különleges énekesmadarat.

Szerző: Klippel Dávid