Hírek

 

Életének 71. évében elhunyt Krupánszki Mihály Szár egykori polgármestere, a Vértesi Natúrpark és az Észak-Vértes Természetvédelmi Terület egyik alapítója. 

Krupánszki Mihályt 1990-től 2006-ig megszakítás nélkül négy alkalommal választották meg Szár község polgármesterének, így 16 éven keresztül vezethette a települést. Polgármestersége alatt történt Magyarország legnagyobb egybefüggő helyi jelentőségű védett területének kialakítása Észak-Vértesi Természetvédelmi Terület néven, mely térségi együttműködés később a Vértes Natúrpark kialakításához vezetett. A rendszerváltás utáni önkormányzati rendszer új lehetőségeit kiaknázva sikerült a Szárhoz közvetlenül csatlakozó területen a bauxitbánya megnyitását megakadályozni. Az akkori Önkormányzat a Pro Vértes Közalapítvánnyal együttműködve Magyarország akkor hatályos összes közjogi és hatósági fórumát megjárva, mindenütt nyertesen került ki. 

Krupánszky Mihály a Vértesi Natúrpark 5 éves születésnapján (jobb oldalon guggol)

Polgármester Úr, Misi, kellő derűvel, de az új lehetőségeket megragadva kezelte a mindennapok feladatait. Legendás volt csipkelődésük Kovács Jenővel Szárliget akkori polgármesterével a Szárliget közigazgatási területek hovatartozását illetően.

Önkormányzati és területfejlesztési tevékenységéért 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozatát.

Krupánszky Misi halála nemcsak családjának, Szár településnek, hanem a Vértes környékének számára is nagy veszteség, hiszen egykori kiemelkedő munkájával hozzájárult a Vértes és környéke mai képének kialakításához, megóvásához és turisztikai fejlesztéséhez.

Búcsúztatására március 26-án került sor, s végakaratának megfelelően a szűk családi kör kísérte el.

Kedves Misi!

… ha lehet ilyet remélni, akkor azt reméljük, hogy ott, a túlvilági natúrparkban legalább olyan körülmények között folytasd, mint itt amelyért oly sokat tettél!

A Vértes Natúrpark Tanácsa és a Pro Vértes nevében mi is búcsúzunk Tőled!

 

Viszló Levente

Vértesi Natúrpark