Hírek

A Vértesi Natúrparkban évek óta zajlanak a klímaváltozást érintő kutatások. Tavaly augusztusra elkészült a Vértesi Natúrpark Klímastratégiai munkaanyaga, 2024-től pedig a natúrpark településein klímastratégiai települési fórumok zajlanak. Ezeknek a fórumoknak a célja, hogy olyan térségi klímastratégia készüljön el, amelybe alulról építkezve, közvetlenül kerülnek be a települések és az ott élők igényei.

Ezzel párhuzamostan elindítottuk a Vértesi Natúrpark klímastratégiájához kapcsolódóan workshopjainkat is. A workshopok az érdeklődők számára innovatív gyakorlati példákat mutatnak be, amelyeket akár saját kertjeikben is meghonosíthatunk, mindezt pedig annak érdekében, hogy újra visszatérhessünk a természethez. Ezek a megoldások harmóniába hozzák kertjeinket a természettel, elindulva fentarthatóság útján, és ökológiai szempontból is egészséges élettérré varázsolják kertjeinket, aminek számtalan jótékony hatását élvezhetjük majd.

07.28-án „Gyümölcsöző kapcsolat a természettel” című workshopunk 12 településről több, mint 50 érdeklődőt vonzott a Geszner-parkba, ahol gyógynövény welcome drink-el indítottuk a programot. Miután mindenki megkóstolhatta a régi magyar körtefajtákat, és megismerhette a klímaadaptív és természetharmonikus gyümölcsészeti megoldásokat, a résztvevők meglátogatták a 74 fajtából álló fiatal gyümölcs génrezervátumunkat is.

A program fontos pontja volt a klímaadaptív fenntartási módszerek, illetve a regeneratív kertek vadon élő segítőtársainak bemutatása, ennek keretében pedig egy cseresznyefa csurgójába közösen segítő társnövényeket telepítettünk, a munkába pedig a nagy meleg ellenére is örömmel vetette bele magát a közönség.

Külön öröm, hogy a legfiatalabbak nemcsak részt vettek a rendezvényen, hanem segítettek a növények telepítésében, ez pedig arról árulkodik a számunkra, hogy a természetvédelemben dolgozók munkáját a fiatal generációk is értékelik, így ezek a természeti értékek minden bizonnyal értő kezekbe kerülnek majd a későbbiekben.

A programról mindenki ajándék virágmagcsomaggal térhetett haza, amellyel otthon saját méhlegelőjét teremtheti meg. Reméljük, hogy segíthetünk abban, hogy az idő előrehaladtával egyre több kerttulajdonos találjon vissza a természetbe.