Hírek

A Pro Vértes 2013-ban vette szárnyai alá a foglyok sorsát annak érdekében, hogy a Zámolyi-medencében járva újra találkozhassunk az egykor nagy számban élő faj egyedeivel.

A Kittenberger Vadásztársaság a 90-es évek első felében már próbálkozott a foglyok visszatelepítésével, a Pro Vértes pedig az elmúlt évtizedben számos különféle eljárásmódot kipróbált, melyek valós eredményeit már két évvel ezelőtt is megtapasztaltuk. Akkor volt az első alkalom, hogy szabadban kelt fészekaljat figyeltünk meg, az egyedek viszont kis idő után eltűntek a területről. A tavalyi év végül áttörést hozott a foglyok történetében, hiszen egy népes, 18 csibét számláló stabil család jelent meg Fornapusztán. Ezek a foglyok felnőttek és átteleltek, idén pedig a siker megismétlődött.

2024-ben kelt fogolycsibék Fornapusztán

Az elmúlt napokban 18 vadon kelt csibéből álló családot figyeltünk meg a Pro Vértesnél, melyek egy jelölt és egy jelöletlen pártól származnak. A fogolyprogramunk keretében rengeteg információt gyűjtünk az állatokról, innen tudjuk, hogy a jelölt egyed egy tavaly őszi kihelyezésből származik.

A foglyok sikere egyben visszaigazolás is a számunkra, hogy az elvégzett munka eredményeként idővel ezek a madarak valóban visszatérhetnek a Vértesi Natúrpark élőhelyeire. Ehhez a következő lépést a foglyoknak kell megtenniük.