Hírek

Alig egy évvel a Silur nevű bika megérkezése után 2023-ban megszülettek az első európai bölényborjak a Pro Vértesnél. A Fornapusztán található Pusztai Állatparkban rengeteg érdekesség várja a látogatókat. A Zámolyi-medence sokarcú tájain szürkemarhák, vízibivalyok, szamarak és európai bölények osztoznak a vadon élő állatokkal. A levegőből a páratlan madárvilág, a fűből az apróbb állatok, az erdő sűrűjéből pedig a két most született európai bölény borjú figyeli érdeklődve a világ történéseit.

A 180 hektáros Bölényrezervátum kapuján lévő óriási faragványok már messziről jelzik, hogy ez a terület az európai bölényeké, ahol a sűrű erdőben Európa legnagyobb szárazföldi élőlényei rejtőzködnek. Az állatok, melyek valaha a Kárpát-medencében szabadon éltek, itt vad környezetben élik életüket, és fontos feladat jut nekik a rezervátum élőhelyeinek fenntartásában. Az egykor mesterségesen telepített erdő természetes élőhellyé való átformálásához a nagytermetű legelő állatok, főleg az erdei környezetben élő bölények fokozottan hozzájárulnak. A hozzájuk köthető tevékenységek eredményeként olyan élőhelyek alakulnak ki, melyek nélkülük nem jöttek volna létre.

2022-ben a bika érkezésével a Pro Vértes is becsatlakozott a faj tenyésztésébe és folytatja a csaknem 100 éves múltra visszanyúló magyar tenyésztési törekvéseket. A faj egyedszáma az utóbbi évszázadok során kritikus szintre csökkent, aminek eredményeként a vadon élő állomány teljesen eltűnt Európából. Az európai bölényeket a pusztulástól végül sikerült megmenteni, a visszatelepítéseknek köszönhetően pedig több országban is újra látható.

Párzó európai bölények a Bölényrezervárumban 2022-ben

A Pusztai Állatparkba érkezők egy Pusztabuszos vagy Herkules járatos kirándulás alkalmával akár a saját szemükkel is láthatják kis borjakat, melyeknek csupán 2-4 év kell ahhoz, hogy ivaréretté váljanak.