Hírek

A globális túlfogyasztás napja egy mozgó dátum a természetvédelemben, amely minden évben jelzésértékű információt közvetít az emberek felé. Idén ugyanis augusztus 2-án éri el az emberiség fogyasztása a természeti erőforrásokból azt a szintet, melyet Földünk egy év alatt képes regenerálni. Ha ez a nap nem az év utolsó napjára esik, akkor túlfogyasztunk.

Ezt úgy tudjuk szemléltetni, hogy ha telefonunk töltöttsége napközben 30%-ot csökken, de éjjel csak 20%-ot tud töltődni. Ha kezdetben teljesen fel volt töltve, ezzel a használattal 11 nap múlva lemerül és nem tudjuk tovább használni.

A túlfogyasztás napját a Global Footprint Network szervezete jelöli ki, az általuk elvégzett számításoknak pedig három fő tényezője van: Mennyi erőforrás érhető el az emberiség számára, ebből mennyit használunk fel, és egy év alatt ezek a természeti erőforrások milyen szinten képesek a regenerálódásra. Eszerint globális szinten 2023-ban augusztus 2-ra esett ez az elméleti éves fogyasztási keret, melynek értelmében holnaptól a bolygó jövő évi erőforrásait használjuk.

Az egyik kulcsfontosságú eleme fenntartható életünknek tehát a regenerálódási képesség, amellyel az 1970-es évekig volt egyensúlyban a társadalmunk, majd a 70-es évek elejétől kezdve egyre előrébb került a globális túlfogyasztás napja. (1.)

A globális túlfogyasztás napjának mozgása az utóbbi 50 évben (Global Footprint Network) (2.)

Minden országnak külön is megvan a saját túlfogyasztási napja, ami Magyarország esetében idén május 31-re esett, a globális átlagnál tehát rosszabbul álunk, azaz kevésbé fenntartható életet élünk.

A túlfogyasztás napja országok szerint (Global Footprint Network) (3.)

 

 


1. - Global Footprint Network, Today is Earth overshoot day, letöltés dátuma: 2023.08.02.
https://www.overshootday.org/

2. - Global Footprint Network, Earth Overshoot Day – 1971-2022, letöltés dátuma: 2023.08.02.
https://www.overshootday.org/content/uploads/2022/06/2022_Past_EOD_en.pdf

3. - Global Footprint Network, Country Overshoot Days, letöltés dátuma: 2023.08.02.
https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/