Hírek

Fiatal füsti fecskék Fornán

Az utóbbi években számos észlelés rámutatott arra, hogy a füsti fecskék populációja globális szinten csökken, ez a jelenség pedig a Magyarországon költő fecskeállományt sem kíméli.[1] A Pro Vértesnél végzett 2023-as fecskeszámlálás alátámasztja a füsti fecskék egyedszámát befolyásoló tényezők működését, amelyet Boglártanya és Fornapuszta példája szemléltet.

A Vértesboglár melletti Boglártanya Erdei Iskola hosszú ideig nagy számú fecskeállománynak adott otthont, 2006 és 2010 között 35-40 pár fecske költött a területen. Azóta jelentősen csökkent az állattartás, és amíg tavaly 9 pár költött Boglártanyán, az idei évben ez már nem érte el a felét sem. A 34 fészekből mindössze 4-ben volt költés.

Eközben Fornapusztán a fecskeszámlálás során az 56 fészek legnagyobb része lakott volt, csak a műhely épületében 28 elfoglalt fészekben volt vagy van költés, emellett van olyan épület, ahol 8-10 új fészek található. A fészkek között találunk olyat is, amelyben jelenleg is folyamatban van a költés, a fecskék ugyanis akár kétszer is költhetnek egy évben.

A két terület között lényeges különbség mutatkozik meg, hiszen amíg Fornapusztán továbbra is aktív az állattartás és nő a füsti fecskék száma, addig Boglártanyán az állattartás megszűnése következtében a faj elhagyta a területet. Ahogy ez a példa is megmutatja, az aktív állattartás elősegítheti az egyedszám növekedését, az állatok közelsége azt ott található rovarok miatt kedvező feltételeket teremt a füsti fecskék számára.

Sárból és száraz fűszálakból épített füstifecske-fészek egy vas merevítőre építve, a fészek belsejéből pedig lószőr lóg le.

 

 

 

 

[1] BirdLife International (2023) Species factsheet: 
Hirundo rustica. Downloaded from http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/barn-swallow-hirundo-rustica on 19/07/2023.