Hírek

Meggyűrűzött szalakóta fióka

A szalakóták a költéshez évek óta megfelelő feltételeket találnak a Zámolyi-medence területein. A kihelyezett mesterséges odúk egy stabil állomány kialakulását tették lehetővé, amely mára folyamatos terjeszkedésbe kezdett.

A Fornára vezető út mentén, ahol 9 mesterséges odú található, idén látványos emelkedést tapasztaltunk a szalakóta költések számában. Míg az előző évben 9 odúból mindössze 5-ben, az idei évben már 7 odúban volt költés. Ez azt mutatja, hogy a mesterséges odúk számottevően járultak hozzá a stabil populáció kialakulásához és az utódszám növekedéséhez. A szalakóták számára D-típusú odúkat helyezünk ki, konkurencia fajai lehetnek többek között a búbos banka, a seregély, a füleskuvik, a csóka vagy a kuvik, azonban agresszív madárfaj lévén képes kiűzni ezeket a fajokat az odúkból.

A fiókák gyűrűzés után türelmesen várják, hogy visszategyük őket a fészekbe

A szalakóták magterülete a Zámoly-Csákvár-Pátka-Vértesboglár településhatárok környékén található, ahol nemcsak a mesterségesen kihelyezett, hanem a természetes odúkban is költenek. Az évek során a területen lévő szalakóta populáció folyamatosan növekedett, ami egy stabil törzsállomány kialakulását eredményezte. Ez tette lehetővé a mostanában tapasztalható szalakóta terjeszkedést, ami Szár és Csákberény környékét érinti. Ebből a központi területből kiindulva a felsűrűsödött állomány fokozatosan bővíti élőhelyét és új területeket foglal el.

A Zámolyi-medencében, ahol természetvédelmi munkatársaink a szalakóták számára 23 mesterséges odút helyeztek ki, az egyedszám látványosan megnőtt. 2023-ban 32-37 pár költött – amibe nem tartozik bele a természetes odúkban való költés –, így összességében szignifikáns növekedés tapasztalható az utóbbi években. Idén 112 fiókát számoltak össze munkatársaink, az adatok alapján pedig az is kiderült, hogy a fészekaljak átlagos száma 4,86 tojásból állt. Az ismert tönkrement fészekaljak száma alacsonyabb, mint korábban, és a záptojások száma is kevesebb az előző évekhez képest. Az egyedszám gyarapodás a legeltetett gyepterületeken és kaszálókon alapszik, ahol megfelelő mennyiségű élelmet talál magának a faj.

Mivel sok területen megfogyatkoztak a költési feltételeket biztosító idős fák, a szalakóták hosszú távú gyarapodását odúk kihelyezésével lehet támogatni, a mostanában tapasztalt terjeszkedésük pedig ígéretes képet vetít előre az állomány alakulása szempontjából.

A fiókák meggyűrűzésének folyamatához nézze meg az alábbi képgalériát: