Hírek

A ruralizáció fogalom hasonlóan a már szélesebb körben ismertté vált urbanizáció-hoz, egy komplex folyamatot jelent, amit földrajzi adottságok, valamint gazdasági, társadalmi és egyéb egyedi tényezők befolyásolnak. A ruralizáció, vagy vidékiesedés természetes formájában egy migrációs folyamat, melynek keretében a vidéki lakosságszám növekedése tapasztalható, a városok lakosságszámának terhére. (1.)

Európában egy 12 országot érintő kutatási projekt hívatott felmérni annak a lehetőségeit, hogy hogyan lehet visszafordítani, vagy legyőzni a vidéki területek népességcsökkenését és gazdasági hanyatlását, amely a Ruralization nevet kapta. Ez a kutatási projekt 18 európai partnert fog össze, melyek között kutatási szervek és innovatív, gyakorlati partnerek (mint például a Pro Vértes Nonprofit Zrt.) is megtalálhatóak. Feladatuk olyan új fejlődési minták és releváns tudásanyag továbbítása, melyek elősegítik a vidékiesedés folyamatát, továbbá megfelelnek az európai vidéki területek változatos igényeinek és sajátosságainak.

A szervezet 2021-ben hirdette meg nemzetközi fotópályázatát Generációváltás az EU vidéki területein címmel, a pályázat legjobb képeiből pedig 2022. 06. 24-én nyílt kiállítás Csákváron, a Geszner-házban, ami nyitvatartási időben ingyenesen várja a látogatókat.

A kiállítás a résztvevő országok fiatal gazdálkodóinak életébe nyújt bepillantást, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a vidék dinamizmusához és a vidéki jólét megvalósulásához egyaránt.

A kiállítást Csurgó Bernadett, a Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológia Intézet Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhelyének tudományos főmunkatársa, és Viszló Levente a Pro Vértes Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. A megnyitón elhangzott gondolatok választ adnak arra a kérdésre, hogy megtalálhatja-e egy fiatal vidéken is a számításait. Viszló Levente beszédében érintette azokat a jelenségeket, amelyek az elmúlt időszakban a koronavírus világjárvány, vagy a szomszédos országban zajló geopolitikai konfliktus hatására törtek a felszínre, és forgatták fel a hosszú évek alatt berögzült gazdasági viszonyokat. Több alkalommal bizonyítást nyert már, hogy a vidéki gazdálkodás formák hosszú távon stabilnak bizonyulnak, míg az elnyúlt ellátási láncok többsége kiszolgáltatottabbá válhat a jelen körülményeknek. A vidék számára az bizonyul nagy problémának, ha az emberek tömegesen hagyják el a területet, mert nem tudják ott elképzelni a jövőjüket. Ezzel együtt a vidék gazdasági súlya csökken, ami önmagát gerjesztő folyamatként további elvándorlást okoz.

Ahhoz, hogy visszafordíthassuk Európa vidéki területeinek hanyatlását, fontos, hogy a fiatalok álmaik megvalósítása közben támogatásra leljenek. Ez a fotópályázat és kiállítás arra kínál lehetőséget, hogy bemutassa, Európa új, vidéki generációi hogyan keresik meg a megélhetésüket, és az álmok megvalósítása közben miként töltik meg élettel a tájat.

A képek kiváló gondolatébresztőként hatnak az emberre, hiszen perceken belül azon kapjuk magunkat, hogy a vidék jövőjéről, és a nemzedékek megújulásáról tűnődünk.

Hiába a több ezer kilométeres távolság, a messzi tájakról ránk mosolygó arcok egy közös történetben mesélik el mindazt, aminek könnyen a néző is a részesévé válhat.

 

 

 

 

 

Szerző: Klippel Dávid


(1.)  Sikos T. T., Tiner T., Bali L. (2013): Telpülésfejlesztés, Debreceni Egyetem, AGTC, Debrecen