Alapításának éve: 1997, Magyarország első natúrparkja.
A kihirdetés éve: 2006.
Területe: 16 településen 24.849 hektár, lakossága mintegy 21 ezer fő.
Települései: Bozsok, Cák, Csepreg, Gyöngyösfalu, Horvátzsidány, Kiszsidány, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Nemescsó, Ólmod, Peresznye, Pusztacsó, Velem.
Képviselője és működtetője: Írottkő Natúrparkért Egyesület 
Honlap: www.naturpark.hu
Jelmondata/mottója: „Határtalan természet, ezeréves kultúra”.

 

 

 

Előzmények:

A natúrpark létrehozásának ötlete már a ’80-as években felmerült. Az előkészületeket a Fertő-Hanság Nemzeti Park megalakulása nagyban segítette. Egy magyar-osztrák vegyes bizottság ajánlásai alapján az EU Phare programja keretében először 1996-ban az osztrák Geschriebenstein Natúrpark jött létre, ezt követte egy évvel később az Írottkő Natúrpark. Mindkettő célul tűzte ki a települések természeti és épített környezetének, idegenforgalmának, gazdaságának összehangolt fejlesztését, valamint a környezettudatos oktatás és nevelés elősegítését.

 

Természetföldrajzi, természeti és táji jellemzők

Az Írottkő Natúrpark a Nyugat-dunántúli régióban, Vas megye északnyugati részén fekszik. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta. A Kőszegi-hegység előterében 280-300 m magas dombok szegélyezik a területet, melynek vízgyűjtője a Gyöngyös-patak. A Keleti-Alpok tömbjéhez tartozó hegység 5-800 m közötti főgerincéről meredek falú völgyek futnak le a Gyöngyös patak völgyének 220-260 m magasságú síkjára. Jelentősebb patakjai a Hármas-patak, a Szerdahelyi-patak és az Aranypatak. A natúrpark részét képezi a Kőszegi Tájvédelmi Körzet 4.303 ha-os teljes területe. A natúrpark területének 50 %-a természeti terület, 25 %-a Natura 2000 terület (4.945 ha). Utóbbi nagy átfedést mutat a védett természeti területekkel. Különleges szépségű geológiai képződmény a Széleskő, az Asztalkő és a Kalaposkő, melyek korábbi térszínek emlékét őrzik az erdő borította gerinceken. Természetes állóvíz nincs a területen, de a natúrpark vizekben gazdag. A hegység kőzetei rossz vízvisszatartó képességűek, ezért közel 40 forrás fakad, ebből 16 a foglalt forrás. Több kisebb mesterséges tava mellett 2010-ben épült meg a 25 ha vízfelületű Lukácsházi Víztározó. A hegység erdőtársulásai közül legjellemzőbb a 300-600 m magasságban előforduló nyugat-dunántúli (gesztenyés) gyertyános-tölgyes, de hegyvidéki bükkösöket is találunk. Uralkodó fafaja a kocsánytalan tölgy. Több országos és helyi jelentőségű védett természeti terület található a natúrpark területén.

 

Kulturális és társadalmi jellemzői

Az Írottkő Natúrpark területe a neolitikum óta lakott táj. A velemi Szent Vid-hegyen feltárt réz-, bronz- majd vaskori város és az itt talált aranydiadém világszerte ismert régészeti leletek. Az itt megtelepedett népek történetét meséli el a Kultúrák hegye tanösvény. A rómaiak emlékét őrzi a valaha Savariát ellátó vízvezeték, vagy a Pogány-hegyen talált Bacchus szoborfej. A vidéket napjainkban magyarok mellett németek és a 16. században betelepült horvátok utódai is lakják. Központja Kőszeg, 1328 óta királyi város. Felső várának romjai helyén kilátó áll, középkori eredetű, fallal kerített belvárosa és alsó vára ma is ép. Műemléki és múzeumi kincsei mellett gazdag polgári hagyományairól is ismert. A térség másik városa Csepreg, mezőváros a Répce-mentén, 1950-ig járási székhely volt. Ma a teljes natúrpark a Kőszegi Járáshoz tartozik. A városok erős iparos, polgári tradíciói mellett meghatározó a falvak földműves, szőlő- és gyümölcstermelő hagyománya is. Különösen élő a horvát és német nemzetiségű falvak öröksége (nyelv, zene, tánc, szokások). Az erős kulturális és oktatási intézmények kifelé is vonzerőt jelentenek, ugyanakkor kevés a munkahely, a lakosság többsége a natúrpark területén kívül talál csak munkát.

 

Az Írottkő Natúrpark jelene és eredményei

A natúrpark feladata a természeti és kulturális örökség védelme, a helyi-egyedi értékek felkutatása, megőrzése, bemutatása, kiállítóhelyek létrehozása, a fejlesztések összehangolása. A természetvédelem terén szorosan együttműködik a Szombathelyi Erdészeti Zrt, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival. A kulturális örökség terén a települési önkormányzatok és a helyi civil szervezetek komoly partnerei a munkának.

Említést érdemlő sikereink:

 • A natúrpark megalakulása óta 13 km hosszú kerékpárút és több tanösvény került kialakításra, tanösvények, új túraútvonalak jöttek létre.
 • Kiadványok, információs anyagok jelentek meg a natúrpark turisztikai, természeti értékekeiről, látnivalóiról, programjairól.
 • Az Írottkő Natúrparkért Egyesület Tourinform irodát működtet, kulturális programokat, egyesületi rendezvényeket szervez.
 • Az egyesület munkatársai és aktivistái környezeti nevelési programokat, társadalmi akciókat kezdeményeznek, koordinálnak.
 • Az egyesület natúrbolt üzemeltetésével segíti a helyi termék előállítók piacra jutását.
 • 2009-ben az Írottkő Natúrpark elnyerte „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai térsége” kitüntetést, így jogosult az „European Destination of ExcelleNce’’ (Kiváló Európai Úti Cél) cím használatára.

 

Az Írottkő Natúrpark célja és jövőképe

Az Írottkő Natúrpark jövőképe a természetvédelem, a vidékfejlesztési kooperáció - az érintett települések természeti és épített környezetének, gazdaságának összehangolt fejlesztése -, környezeti nevelés/szemléletformálás, valamint a turizmus/ökoturizmus folyamatos fejlesztése mentén fogalmazódik meg. Ezen belül kiemelendő

 • a természeti és épített környezet, idegenforgalom, gazdaság összehangolt fejlesztése,
 • a környezeti nevelés és gyakorlati természetvédelem a natúrpark területén,
 • az Írottkő Natúrparkra vonatkozó elképzelések és fejlesztések kidolgozása, tervezése, együttműködés a megvalósításban és a működtetésben,
 • az ausztriai Geschriebenstein Natúrparkkal való folyamatos és szoros kapcsolattartás, a fejlesztés és működtetés összehangolása, hosszú távon pedig a két szomszédos natúrpark egyesítése,
 • a térségben gazdasági növekedés, egészséges és fenntartható fejlődés generálása.

 

Az Írottkő Natúrpark főbb turisztikai célpontjai:

Az Írottkő Natúrpark szemet gyönyörködtető tája: a Kőszegi-hegység vonulata és magaslatai, tisztavizű forrásai; a Kőszeghegyalja megművelt dombjain, a Gyöngyös-völgy és a csepregi Répce-sík lankáin fekvő szőlőhegyek és gyümölcsösök, a völgyekben megbújó települések. Vonzó bemutató és kirándulóhelyek: Kőszeg vára, belvárosa és múzeumai, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, az Írottő-kilátó, a Kálvária-hegy, a Hétforrás, az Óház- kilátó, a Szent Vid kápolna, a Cáki pincesor, a Velemi vízimalom, a Velemi alkotóház, a bozsoki Sibrik-kastély, a peresznyei kastélypark, a horvátzsidányi Péruska-kápolna. A térség a túrázás, a kerékpározás, a lovaglás, de a horgászat szerelmeseinek is vonzó úti cél.

 

Főbb programok:

 • „Ha hétvége, akkor Natúrpark” – vezetett gyalogos és kerékpártúrák, helytörténeti séták a natúrparkban és településein egész éven át
 • Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségsorozat Kőszegen (április)
 • Nyitott Pincék a csepregi, csömötei és a pogányi szőlőhegyen (május-június)
 • „Miénk itt a rét!” – Madarak és fák napja a kőszegi Alsó-réten
 • EDEN-ből EDEN-be ökoturisztikai nyílt nap Kőszegen (május közepe)
 • Kalapos napok Bozsokon (június)
 • Hétforrás Piknik a Kőszegi-hegységben (július vége)
 • Írottkő Vándorlás – nemzetközi túrahétvége (szeptember)
 • Kőszegi, Csepregi, Bozsoki, Lukácsházi Szüret (szeptember)
 • Velemi Gesztenyeünnep (október)
 • „Natúrpark ízei” Orsolya napi vásár és gasztronómiai fesztivál Kőszegen (október vége)
 • Advent a Natúrparkban és Kőszegi Advent

 

Tudja-e, hogy:

 • Kőszegen 1740 óta Szent György napján berajzolják a szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe? (Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvéve: 2013)
 • hazánkban Chernel István szervezte az első Madarak és Fák Napját 1902-ben Kőszegen?
 • Herman Ottó 1863-64-ben „fényirdai műtelepet” (fényképész műhely) üzemeltetett Kőszegen?
 • a Szentkoronát 1945-ben Velemben és Kőszegen őrizték nyugatra menekítése előtt?
 • a natúrparkot öt kiemelt turista- és zarándokút érinti (Országos Kéktúra, alpannonia®, Vasfüggöny turistaút, Szent Márton Út, Mária Út)?
 • hogy Kőszegen az 1532. évi török ostrom emlékére 11 órakor is harangoznak?