Újonnan érkezők, új belépők és utódok

Az „új generációk" vidéki megújuláshoz való hozzájárulását bemutató 30 részletes esettanulmány a RURALIZÁCIÓ projekt központi építőköve.

Az „Új generációk" három csoportját különböztetjük meg:

-          A vidéki újonnan érkezők olyan emberek, akik – többnyire a városból – először költöznek vidékre, és ott helyben helyezkednek el vagy vállalkozóként tevékenykednek. (Nem tartoznak ide azok, akik úgy költöznek vidékre, hogy nem vállalnak ott munkát, mint például a nyugdíjasok vagy a nagyvárosba ingázók).

-          A gazdálkodásba újonnan belépők olyan személyek, akik új gazdaságot indítanak anélkül, hogy családi utódok lennének. Sok esetben ők is újonnan vagy más vidéki területekről érkeztek.

-          A jogutódok azok a személyek, akik a családi gazdaságot öröklés során veszik át a felmenőiktől. Ők is az „új generációhoz" tartoznak, akik potenciálisan új ötleteket és impulzusokat valósítanak meg a gazdaságban.

Statisztikai szempontból a vidékre újonnan érkezőket vagy a mezőgazdaságba újonnan belépőket uniós szinten nem tartják nyilván, a lakosok be- és kivándorlásáról vannak regionális statisztikák, de ezek nem tesznek különbséget az újonnan érkezők foglalkozási irányultsága között.

Ezért az alábbiakban esettanulmányokat mutatunk be. Ezeket aszerint választottuk ki, hogy mennyire világosan mutatják a három csoportnak a vidék megújulására gyakorolt hatását.

 

A térkép áttekintést nyújt a példákról:

A térképen kékkel az új belépőket, sárgával az újonnan belépőket, pirossal pedig a gazdaságokat öröklő utódokat jelöljük.