Ruralization H2020

A Ruralization program

 

Európában számos ország küzd a vidéki területek hanyatlásával.

Ezekre a területekre nagy hatást gyakorolnak a demográfiai változások, különösen a társadalom elöregedése, ami annak köszönhető, hogy a fiatalok nagy számban költöznek el a térségből. A képzett fiatalok körében ez az elvándorlás sokkal nagyobb arányban van jelen. Az Európai Unió azonban minden régiójában törekszik a jó életkörülmények biztosítására, az elvándorlást pedig a regionális és vidékpolitikáján keresztül igyekszik ellensúlyozni.

Számos támogatási program, állami beruházási stratégia és összehangolt akció próbálta már kezelni a kialakult helyzetet, melyek között találhatunk sikeres megoldásokat is, ezen a téren azonban van még hová fejlődni. Emiatt a továbbiakban is keresnünk kell az olyan új ötleteket és stratégiai megoldásokat, amelyek alkalmasak lehetnek a vidék demográfiai változásainak kezelésére.

Az ilyen irányú törekvéseket ösztönözve az EU Bizottsága tudományos kutatásokat is finanszíroz, amely nemzetközi kutatóintézeti csoportok számára elérhető el. Egy ilyen projekt a Ruralization (továbbiakban: Ruralizáció), amely 2018-ban nyerte el a bizottság támogatását, melynek célja, hogy „A vidéki területeket megnyissa az új generáció számára, a munkahelyek és a gazdaságok felvirágoztatása érdekében". Ezáltal az új nemzedék hozzájárulhat a régió - különösen a mezőgazdaság- fejlődéséhez.