A tudományos álláspont

A vidéki térségek és falvaik fejlődését különböző tudományok kutatják, különösen a szociológia, a közgazdaságtan és a politikatudományok. Ezek a tudományágak képviseltetik magukat a kutatási projekt konzorciumában.

Mi az a vidéki egyáltalán?

Miben különbözik a „vidék" a városi területektől? A kérdés megközelíthető a külső jegyek alapján, mint például a lakosságszám, a népsűrűség vagy a legközelebbi nagyobb várostól való távolság. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az EUROSTAT az európai régiókat a népsűrűség alapján városi, köztes és vidéki kategóriákba sorolja. A következő térkép mutatja a felosztást.

Az EUROSTAT különbséget tesz a „"városkörnyéki" és a városoktól távolabb elhelyezkedő régiók között is. A városkörnyéki régiók azok, ahol a lakosok 45 percen belül el tudnak jutni autóval egy legalább 50 ezer lakosú városba. A következő térkép azt mutatja, hogy Európában mely területek melyik kategóriába tartoznak. Az ebben az értelemben vett városoktól távol elhelyezkedő régiók főleg (világoszöld és sötétzöld) Skandináviában találhatóak, de előfordulnak az Alpok, a Pireneusok és a Kárpátok hegyvidéki területein, valamint Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is.

 

A vidéki területek azonban meghatározhatóak kulturális alapon is, amely szerint vidéki az, amit egy adott társadalom általában vidéki életként értelmez, szemben a városi élettel. Ebből a szempontból a vidéki élet egy kulturális fogalom, amely idővel változik, emellett pedig a különböző társadalmi csoportok pozitív vagy negatív jelentéstartalommal is felruházhatják.