Hírek

Idén április 9-én ismét megrendezésre került a mára már hagyománnyá vált szemétszedési akció a Pro Vértes szervezésében. Az 1998-ban indult kezdeményezéshez először a csákvári általános iskola tanulói csatlakoztak, és 2004-től a vadászok, a lovasok, természetjárók, erdészek, polgárőrök, horgászok és a környékbeli lakosok is részt vesznek a tavaszi nagytakarításban. Az önkéntesek népes tábora arra a feladatra vállalkozott, hogy megtisztítsa a környező területeket a felgyülemlett hulladéktól. Sajnos a résztvevőknek nem csak a szeméttel, hanem a hideggel, erős széllel, és az esővel is meg kellett küzdeniük. Az időpontot egyszer már elhalasztottuk éppen a rossz időjárás miatt, de további csúsztatására már nem volt lehetőség, mert az aljnövényzet a következő hetekben teljesen benőné a szemetet és nem lehetne eredményesen begyűjteni azt. A rossz idő ellenére az akció keretében nagyon sokan megmozdultak és 3-4 órás munkával közel 5 tonna szemetet gyűjtöttek össze.

A begyűjtött hulladék legnagyobb része lakossági eredetű, mint a PET palackok, csomagoló anyagok, sörös üvegek, különböző fém- és háztartási hulladékok, illetve gumiabroncsok. Jelentős mennyiségű veszélyes hulladék is előkerült, többek között akkumulátorok, háztartási berendezések és elektronikai eszközök.

Szomorú, hogy egy év alatt ilyen sok, az élővilágra veszélyes tárgy jutott illegálisan a természetbe. A felelős ember ismérve, hogy próbálja jobbá tenni környezetét, az azonban mindenkitől elvárható minimális magatartás, hogy a magával hozott szemetet nem szórja el a természetben. Az pedig, amikor valaki háztartási hulladékot halmoz fel az erdőkben és patakok mentén, nagyon súlyos magatartási forma, amivel nemcsak a jogszabályok ellen vét, hanem az élővilágot, és embertársait is veszélyezteti. Szerencsére a résztvevők elkötelezettek a természet védelmében, így áldozatos munkájukkal ellensúlyozni próbálják az okozott károkat.

A hulladékot a csapatok ideiglenesen a Geszner parkban halmozták fel, amit végül a Depónia Nonprofit Kft. szemétszállító gépjárművébe rakodtak be. Ezek után a résztvevőket a Pro Vértes megvendégelte forró teával és sültkolbászokkal. Jó volt látni, ahogy az eső elálltával a ház és környéke pezsgő élettel telt meg, kisgyermekek, szülők, nagyszülők és barátok mosolyogva osztották meg az élményeiket egymással. A karámnál a legapróbbak a lovakat legeltették, a kolbászsütő körül ínyencek álltak sorban a legfrissebb falatokért és a legfinomabb párlatokért.

Nagy érdeklődés övezte a Depónia szemétszállítóját, ahogy hangos robajjal tömörítette a nagyobb háztartási gépeket, és az ember méretű gumiabroncsokat. Kisebb csoportosulás alakult ki a Depónia munkatársa körül, amikor az összegyűjtött szemét sorsáról beszélt. Elmondta, hogy a telepen a kocsi tartalmát szétválogatják, a gumiabroncsok nagy részét Ausztria vásárolja meg, ahol tisztítás után finomra darálják és az aszfalthoz keverik. A PET palackok szintén darálás után kerülnek vissza a forgalomba különböző szálas anyagok például szőnyegek, lemezek, esetleg új palackok formájában.

A hétvégi szemétgyűjtés önkéntesei ezalatt a pár óra alatt megközelítőleg 4 millió forint értékű munkát végeztek el, de ennél is fontosabb, hogy e hagyomány keretében tisztábbá és egészségesebbé tesszük környezetünket. Hazánk ma még gazdag élővilága a Vértes Natúrparkban biztonságra talált, és az ehhez hasonló összefogásokkal lehetőségünk nyílik tovább örökíteni a következő nemzedékeknek.

A szemétszedési akció nemcsak Csákvár környékén mozgatta meg az embereket, hanem a Natúrpark más településein is, mint Csákberény, Vértesboglár, Gánt, Várgesztes, és Vértessomló.

Ezúton szeretnénk megköszönni a részvételt minden résztvevőnek, és külön köszönet a Depónia Nonprofit Kft.-nek, hogy szemétszállító autójával térítésmentesen gondoskodott a hulladék elszállításáról.