Hírek

A Vértesi Natúrparkban található Csákberényi Lóállási Dombok és az alattuk elterülő legelők régóta kedvelt kirándulóhelyekké váltak már. A „Páskomban” felállított gémeskút nemcsak egy újabb látnivaló lett, hanem annál több. Egy valóra vált álom, mégpedig Máhr Ferenc csákberényi festő-és szobrászművész régi álma. A művész gyerekkora óta itt él, a nagyapjához, a legelő állatokhoz és Csákberényhez kapcsolódó szoros kötődése ihlette, hogy alkosson egy maradandót, felállítsa azt a gémeskutat, amely a csodálatos gyermekkorát és a múltat idézi.

A jelenlegi állapot eléréséhez több kalandos út vezetett. Az itatókutat még gróf Merán Fülöp építtette az 1800-as években, majd amikor apadt a vize kanalas kúttá alakíttatta át. Az állapota az évek alatt rohamosan lepusztult, végül a TSZ betömte sittel, hogy az arra kiránduló gyerekek bele ne essenek. Az álom megvalósításában jelentős szerepe volt a Pro Vértesnek is, hiszen a 90-es években a szervezet munkatársai a kutat kitisztították, majd felépítették a kútkávát.

Feri azonban nem nyugodott, egy-egy kirándulás alkalmával mindig eszébe jutott gyermekkora, a kút, a dombok lábánál található kis szedres erdő, ahol mindig megpihent nagyapjával. Elképzelte, kigondolta, belevágott, és megvalósította, miközben szorgos segítőkre, támogatókra talált a csákberényi lakosok személyében, akik összegyűjtötték a kútkávához a köveket, betonoztak, építettek.

Az összefogás eredménye lett a 2021. május 29-én felállított 63 éves akácból háncsolt 6,5 m magas oszlop, melyhez egy 9 m hosszú gém tartozik. Az itató tetejére egy sűrű rácsot tettek, alatta egy vödörrel, jelképezve a kút mivoltát. Köréje pedig 3 kislevelű hársfát ültettek, felidézve a szedres kis erdő hangulatát. A Páskomi legelő a gémeskúttal így már nemcsak a gombászok, a sárkányeregetők, a kutyasétáltatók, a túrázók és a legelő állatok kedvelt turisztikai célpontja lett, hanem fontos helyszíne a múltidézésnek és a hagyományok ápolásának.

Verhás József, az egyik segítő és Máhr Ferenc szobrászművész
a csákberényi kút mellett
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap