Hírek

A Pro Vértes már hosszú évek óta szervezi meg minden évben a Vértesi Natúrpark tisztítását. Az eseményen részt vesznek a Csákvári alsó tagozatos kisiskolások, vadászok, erdészek és lovasok is. A szemétszedési akciónapra nem csak Csákvár, hanem több más Natúrparki település is csatlakozik, idén Gánt, Csákberény, Várgesztes és Vértessomló is részt vett az eseményen.

A „Te is tehetsz érte! – Környezeti nevelési programsorozat natúrparkjainkban” című projekt lehetőségetnyújtott idén a rendezvény széleskörűvé tételére. Szerettük volna a középiskolások és családjaik figyelmét is felkelteni a környezeti nevelés fontosságára. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy megértsék miért is van szükség környezetünk védelmére és tisztaságának megőrzésére. A szemétszedési akciónapon tájékoztatást adtunk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, egyaránt lehetőséget biztosítottunk a természetben egy jó hangulatú kirándulás során megtisztítani környezetünket.

Az akciónapon több útvonalon indultak el kollégáink kisebb csoportokkal, és gyűjtötték össze a rengeteg szemetet, amit a felelőtlen emberek eldobtak. Az útvonalak között szerepelttöbbek között a fokozottan védett Haraszt-hegyi tanösvény megtisztítása is, a Szólókő, a Báracházi-barlang környéke, a Vadászkápolna, de sor került az út szélén eldobált szemét összeszedésére is a Csákvár-Gánt és Csákvár-Vértesboglár útvonalakon is. A kisiskolások megtisztították a település nagyobb parkjait, játszótereit, és a központi részeket (buszmegálló, Vértes Múzeum).

A nap folyamán lovaskocsikkal, erdészeti terepjárókkal, valamintvállalkozók által biztosított teherautókkal szervezetten gyűjtöttük össze a kijelölt útvonalakról a hatalmas szemétkupacokat.Majd aGeszner-ház előtt raktuk le, ahol már várt egy a Depónia Nonprofit Kft. által biztosított hulladék szállító autó, melyetCsákvár Város Önkormányzata közreműködésével térítésmentesen biztosítottak. A gyerekek kíváncsian végignézték, ahogy a hulladékszállító jármű, magába nyeli az általuk megszedett zsákokat. A sikeresen lezajlott akciónapon 400 iskolás, valamint 200 felnőtt vett részt,és összesen 10,1 tonna szemetet gyűjtöttünk össze.

A nagy munka után, minden résztvevőt vendégül láttunk a Geszner-háznál egy finom szabadtéri ebédre, mely szürke szarvasmarha húsból készült sült kolbász volt. Ilyen kuriózumnak számító ételt ritkán áll módjában az embernek megkóstolni!

Ebéd közben nagy hangsúlyt fektettünk az ismerkedésre is, hiszen sokszor tapasztaljuk, hogy sajnos nem jut el a környékbeli családokhoz és iskolákba hírünk, annak ellenére sem, hogy Madárdalos óvoda programunkkal és a Madarak és Fák napi, illetve Natúrparkos versenyeinkkel hosszú évek óta jelen vagyunk a Vértesi Natúrpark összes településén.

Bízunk benne, hogy a szemétszedési akciónap lehetőséget teremtett arra, hogy a gyerekekhez széleskörűen eljuttassuk a környezet és természetvédelem fontosságát, hogy ezekből a fiatalokbólkörnyezetükre vigyázó és tudatos felnőttek váljanak.

http://provertes.hu/index.php/programok/1421-szemetszedesi-akcionap-a-vertesi-naturparkban

https://www.facebook.com/events/339004900076514/