Hírek

A Vértesi Natúrparkban jelenleg is zajlik a térség klímastratégiájának kialakítása. Rendszeres fórumokat tartunk a településeken, ahol a helyi lakosok megoszthatják tapasztalataikat és a települések sajátos helyzetét is. A Vértes élőhelyeinek megóvása érdekében elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz és számoljunk annak hatásaival. Ez nemcsak a természetvédelem szempontjából, hanem társadalmunk számára is kiemelten fontos.

Különös figyelmet kell fordítanunk többek között a csapadékmennyiség csökkenésére és átrendeződésére, a mezőgazdasági területeken folytatott gazdálkodásra, erdeinkre, valamint a szélsőséges időjárási jelenségekre.

Figyelmükbe ajánljuk a Science Podcast februári adását, ahol Dr. Timár Gábor, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője, és Dr. Jakab Gusztáv, az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék oktatója részletezik, miért volt különösen nehéz 2022 nyara a keleti országrészen, és milyen megoldási javaslatokkal álltak elő a helyzet kezelésére.