Hírek

A Vértesi Natúrpark Tanácsa hosszú ideje foglalkozik a klímaváltozás térségbeli hatásaival, különös tekintettel a vízgazdálkodás, erdőgazdálkodás és mezőgazdaság megváltozott körülményeire, valamint a hatások mérséklésének lehetőségeire. Ennek keretében indult el a klímaváltozással foglalkozó szakmai dokumentáció elkészítése is, melyet 2023 augusztusában mutattunk be a Tanácsnak. A munkaanyag 2024 januárja óta társadalmi egyeztetésen esik át, melynek keretében a Pro Vértes minden natúrparki településen ismerteti a vonatkozó megállapításokat. Az ott élők visszajelzéseikkel járulnak hozzá a klímastratégia kidolgozásához, ami így alulról építkező folyamatként a natúrparki lakosság széles körét vonja be a megvalósításba. Ennek köszönhetően az elkészült klímastratégia a helyi közösségek erős támogatottságával születhet meg.

A 17 natúrparki település közül 13 helyszínen már lezajlott a társadalmi vita, legutóbb Pusztavámon, ahol 45 helyi lakos vett részt. Eljöttek többek között a civil szervezetek képviselői, pedagógusok, gazdálkodók, az önkormányzat munkatársai és a település vezetőségének tagjai is. A fórumon kiemelten foglalkoztunk a Vértesi Natúrpark erdőinek és vizes élőhelyeinek jövőjével, valamint a Pusztavámot érintő közvetlen hatásokkal, mint az élőhelyátalakulás vagy a tűzveszély.

A klímavédelmi fórumsorozat nemcsak a gazdálkodók és szakmai szervezetek körében vált ki nagy érdeklődést, hanem nagyszámú magánszemély is részt vesz a megbeszéléseken. Az eddig megtartott fórumokon felszínre kerültek azok a problémák, amelyek már évek óta megnehezítik az itt élők mindennapjait. Minden település sajátos adottságokkal és egyedi problémákkal rendelkezik, amelyeket speciális úton lehet kezelni. Fontos azonban, hogy az itt élőknek világos elképzeléseik vannak településük jövőjéről, amit a fórumokon képviselhetnek is.

A további települési fórumokról a naptárban tájékozódhatnak az érdeklődőt.