Hírek

Kedves Korcsolyázó!

 

A Csíkvarsai-rét egy fokozottan védett terület, amelynek fő szempontja a természeti értékek védelme, a Pro Vértes Közalapítvány a rét területét e célok érdekében vásárolta meg széles körű társadalmi összefogás keretében.

A tavaszi és nyári időszakban ezek a vízfelületek mindamellett, hogy biztosítják a vízhez kötődő élőlények életfeltételeit, a párolgással kiegyenlítettebbé teszik az időjárásunk szélsőségeit, s ezzel javítják az itt élők életminőségét és a környékbeli gazdálkodás feltételeit. A Csíkvarsai-rét a téli időszakban is aktív, rendszeresen 20-30 ezer vadlúd éjszakázik a területen, nem is beszélve a ragadozó madarakról, melyek azonban nem zárják ki a kulturált korcsolyázás lehetőségét.

Több évtizede, hogy a Pro Vértes Közalapítvány, mint e területek tulajdonosa, nemcsak, hogy megengedte területeinek sportcélú hasznosítását, hanem amikor a jégfelület alkalmassá válik a korcsolyázásra, ezen híreket közzé is teszi, hogy minél több környékbeli élhessen a lehetőséggel.

Éppen ezért örömünkre szolgál, amikor a családok és baráti társaságok egyénileg vagy szervezetten igénybe veszik ezeket a téli szolgáltatásokat. Az itt járókból a rétet és élővilágát megismerve egy olyan helyi közösség alakult ki, amely 2019-ben Fejér megye 7 csodája közé szavazta be a Csíkvarsai-rétet.

Ezek az okai annak, hogy tulajdonosként a Pro Vértes nem zárkózik el a korcsolyázástól.

Sajnos a kulturáltan szórakozó 500 emberből mindig akad 10, aki a szabályokat felrúgva, balesetveszélyt okozva, másokat veszélyeztetve akar „sportolni” a nem megengedett technikai eszközökkel.  Általában ők nem helybeliek, hanem messzebbről érkeznek ide. Mivel a téli sportolás lehetősége elsősorban a helyben és a Vértesi Natúrpark településein élőknek szól, így ezen eszközökkel érkezőket arra kérjük, hogy a céljuknak megfelelően kijelölt más helyeken használják eszközeiket, ne pedig egy Európa hírű természetvédelmi területen.

Nekünk, ebben az esetben is a természet, az itteni élőlények és azon helybeliek érdekeit kell képviselnünk, akik biztonságos, felhőtlen kikapcsolódásra vágynak.

Mindezek mellett nagyon örülünk, hogy a környékben élők élvezhetik a befagyott rét örömeit, s az itteni korcsolyázás hosszú hagyománya alapján a rét továbbra is töretlenül nyitva áll majd a helybeli és a natúrparkban élő korcsolyázást kedvelő közönség előtt.

 

A szabályozás összegezve:

  • Parkolni a töltés oldalában a kijelölt parkolónál lehet
  • A korcsolyázás kivételével minden egyéb tevékenység
    (wing, szörf, kite, jégvitorlás, paplanernyő stb.) tilos!
  • Korcsolyázni napkeltétől napnyugtáig lehet
  • Autóval, egyéb járművel a jégre menni tilos.
  • A hangos zene hallgatása tilos