Hírek

50 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 

A szervezet története 1974. január 6-án kezdődött, jelenleg pedig 10 000 tagot és 40 000 támogatót számlál, amivel Európa keleti részének egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezete.

50 évvel ezelőtt január 6-án a Fővárosi Állat és Növénykert Barlang mozijában gyűlt össze az a 200 madárvédő, akik útjára indították a Magyar Madártani Egyesületet. Az egyesület kezdetben szakmai szervezetként működött, majd felismerve a szélesebb körök bevonásában rejlő lehetőségeket, hamar megtörtént a társadalmi nyitás is. Ez után általános természetvédelmi kérdésekre és egyéb fajcsoportokra is kiterjedt a szervezet tevékenysége, amely nevének kiegészítésében is nyomon követhető. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ekkor a 90-es évek elejére Közép- és Kelet-Európa egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezetévé vált, az 1993-ban megalakult BirdLife International alapító tagja.

Az MME hálózata az egész országot lefedi, a szakterületekre 8 szakosztály jött létre, az Ifjúsági tagozat pedig a 16-30 éves korosztály természetvédőit tömöríti egybe. Az elmúlt fél évszázad alatt a szervezet számos felmérést és kutatást valósított meg, a Madárgyűrűzési Központ és a Monitoring Központ adatbázisai nemzetközi szinten kiemelkedő jelentőségűek.

Az egyesület az évtizedek során kimagasló eredményeket ért el a ragadozómadár-védelem területén, többek között a kerecsensólyom, a kék vércse és a parlagi sas védelmében. A jubileumi év madarává is a kerecsensólymot választották, nemcsak azért, mert hazánk jellegzetes madara, hanem mert jól szemlélteti az egyesület történetét is. A faj a 70-es évek végére a kipusztulás szélére sodródott, az MME pedig komoly erőfeszítéseket tett a faj megmentése érdekében. A magyarországi emiatt Eurázsia legbiztosabb állományává válhatott.

Nem korlátozódik az MME tevékenysége kizárólag a madarakra, hiszen a kétéltűek, hüllők, az emlősök, majd a lepkék és szitakötők védelmére is indított programokat. Kiemelkedő közülük a rákosi vipera megmentésére indított program, melynek a keretében létrehozott rákosivipera-védelmi központban a mai napig a faj megmentését célzó mesterséges szaporítás zajlik.

Az MME 2024. január 6-án Gödöllőn, a Királyi Kastély Lovardájában tartotta ünnepi gyűlését, amelyet Martin Harper, a BirdLife International főigazgatója nyitott meg.

 

Az 50. évfordulóra az MME létrehozta az MME 50 Schmidt Egon Emlékérmet, amellyel 50 egyesületi tagot tüntettek ki, akik legalább 20 éve kiemelkedő tevékenységet végeznek. Az elnökség a díj odaítélésekor az egyesület céljai érdekében végzett mindennemű tevékenységet, mint a természetvédelmi, tudományos, ismeretterjesztési, környezeti-nevelési, szervezet-fejlesztési és fenntartási koordinációs munkát mérlegelte.

A Pro Vértestől négyen nyerték el a Schmidt Egon Emlékérmet, Bagyura János, Haraszthy László, Péchy Tamás és Viszló Levente.

Gratulálunk minden MME kitüntetettnek, és további jó munkát kívánunk nekik!

 


Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 2024.01.06.
https://mme.hu/hirek/2024/01/06/fel_evszazad_termeszet_szolgalataban_50_eves_magyar_madartani_es_termeszetvedelmi