Hírek

A Vértesi Natúrparkban újabb bizonyítékát találjuk meg annak, hogy az alulról építkező folyamatoknak köszönhetően természetközeli és előremutató fejlesztések valósulnak meg, melyek a települések és az ott élők igényeit szolgálják. A Csákberényben található Öreg tó a csendes turizmus egyik kedvelt célpontjává vált, áldásos hatással van a környék vadvilágára, és nem utolsó sorban fontos szerepe van a vízmegtartásban is. Évek óta esedékessé vált a tó kotrása, amely most szoros együttműködésben valósul meg a Gánti Vértes Vadásztársaság, a Pro-Vértes és Csákberény Község Önkormányzata részvételével. A résztvevők különböző szakterületet képviselnek, együttműködésük pedig összehangolja az általuk képviselt érdekeket, amelyek így egy vadászterület vízforrását, egy kivételesen szép pihenőhelyet és egy vizes élőhelyet újítanak meg egyben, a következő évtizedekre.

 

A beruházásról dr. Vécsei László, Csákberény polgármestere az alábbi közleményben adott hírt.

„Megújul a csákberényi Öreg tó

A csákberényi Öreg tó jelenlegi formáját a tulajdonos Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány alakította ki 2011-ben.

A Vértes lábánál feltörő források vizének felduzzasztásával a déli-Vértes egyik legnagyobb nyílt vízfelülete jött létre, melyet hamar birtokba vett a vadvilág és kedvelt pihenőhelye lett a csákberényieknek és a kirándulóknak.

A tó medre az elmúlt 13 évben feltöltődött, a gyékény benőtte és a tavalyi aszályos évben teljesen ki is száradt.

Az Öreg tó kotrása érdekében összefogott a Gánti Vértes Vadásztársaság a tulajdonos Pro-Vértessel és az Önkormányzattal.

A Vadásztársaság 2022-ben sikeres pályázatot nyújtott az Országos Magyar Vadászkamarához az Országos Vadgazdálkodási Alapból a "Vadászterület vízellátását javító beavatkozás - a csákberényi Öreg tó mederkotrása" elnevezésű projektre.

Sokak örömére a munkálatok az elmúlt hetekben megkezdődtek, 5,4 millió forintból nem csak a mederkotrás és a források kitisztítása történik meg, hanem egy fészkelő sziget is kialakításra kerül a vízimadaraknak.

Sokunk kedvence hamarosan újra régi szépségében fogadja majd a látogatókat.

 


Csákberény honlapja:
https://csakbereny.hu/hu/hir/23/10/megujul-a-csakberenyi-oreg-to