Hírek

Az Osnabrücki Egyetem a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve a következő két évben kutatásokat végez a Vértes védett gyepterületein, amely a Német Környezetvédelmi Ügynökség Advisory Assistance Programjának keretében 2023 márciusa és 2025 februárja között valósul meg. A projekt fő célja a biológiai sokféleség és annak környezeti hatótényezői közötti kapcsolatra vonatkozó ismeretek bővítése egyes védett gyepes élőhelyeken. Emellett a vizsgálatok eredményeként ajánlások kerülnek kidolgozásra a jövőbeni természetvédelmi intézkedésekre vonatkozóan, a védett gyepes élőhelyek hosszú távú fenntartása érdekében.

Az ökológiai terepkutatásokban a résztvevők 40 élőhelyfolton összesen négy indikátorcsoportot vizsgálnak meg: madarakat, lepkéket, egyenesszárnyúakat és edényes növényeket. Emellett vizsgálat alá vonják a négy csoportba tartozó veszélyeztetett élőlények fajgazdagságát és előfordulását is.

A kutatás megnyitója 2023.06.15-én csütörtökön volt a Geszner-házban, a Vértesi Natúrpark látogatóközpontjában. A projektet Viszló Levente köszöntötte, beszédében felhívta a figyelmet a Csákvárt övező gyepes területek kiemelkedő fajgazdagságára, és e területek megóvására. A biológiai sokféleség vizsgálata védett gyepes élőhelyeken egy kiemelten támogatandó kutatási tárgykör, amely hozzájárul a térség ökológiai ismereteinek bővüléséhez. Az Osnabrücki Egyetem kutatása összhangban van a Pro Vértes tevékenységeivel, utóbbi több kötetet is megjelentetett már a gyepterületeket érintő vizsgálati eredményeiről, a legújabb – A természetkímélő gyepgazdálkodás II. Hagyományőrző szemlélet, négylábú „munkatársak” címmel – idén áprilisban jelent meg.

A megnyitón előadást tartott Mareike Vischer-Leopold a Német Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa, Dr. Riezing Norbert a Duna-Ipoly Nemzeti Park osztályvezetője, továbbá Dr. Franz Löffler és Jonas Brüggeshemke az Osnabrücki Egyetem kutatásának résztvevői. A Projekt vezetője, Prof. Dr. Thomas Fartmann elmondta, hogy egy korábbi kutatás alkalmával találkozott Dr. Kenyeres Zoltánnal, a projekt magyarországi képviselőjével, és közösen elhatározták, hogy később újra együtt fognak dolgozni, a projekt végül ennek az elhatározásnak az eredményeként született meg.


Szerző: Klippel Dávid