Hírek

Kisiskolások a Geszner-parkban a Föld napján

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet bolygónk megóvására és védelmének fontosságára. Ezen a napon a világ számos pontján különböző rendezvényeken és eseményeken vehetnek részt az érdeklődők, melyek fő témája a természetvédelem és a fenntarthatóság.

Idén a Föld napja alkalmából kisiskolások látogattak el a Csákváron található Geszner-parkba, ahol a Pro Vértes által szervezett játékos és szórakoztató program keretében megismerhették e jeles nap jelentőségét és a természetvédelem által képviselt értékeket.

A foglalkozás alkalmával beszélgettünk a víz körforgásáról, sőt a gyerekek a saját kisméretű körforgásukat is elkészítették, melyet majd az osztályteremben helyezhetnek el. Ennek segítségével minden nap láthatják a víz folyamatos változásait, és könnyen körvonalazódik számukra annak a rendszernek a képe, ami alapjaiban határozza meg világunkat.

A délelőtt folyamán a Pro Vértes társasjátékával bejárták a Vértes déli területeit, és megismerkedtek a környékbeli élőhelyekkel. A játék segítségével már könnyedén felismerik a jellegzetes élőhelyeket, illetve az ott élő növény és állatvilágot. A diákok megtanulták, miként lehetnek aktív részesei a természetvédelemnek a mindennapi életben, és a kirándulásaik során hogyan viselkedjenek a természetben. Továbbá megismerkedtek olyan régi népi játékokkal, mint a patkó-, illetve nyúldobás és különböző erőpróbákon vehettek részt.

A Föld napja egyre nagyobb figyelmet kap a világ minden táján, és egyre több ember csatlakozik a bolygónk megóvásáért folytatott küzdelemhez. A különböző emberi tevékenységekhez köthető problémák miatt ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy ha meg akarjuk őrizni bolygónk szépségét és sokszínűségét, akkor cselekednünk kell. Azonban az emberiség szempontjából ennél sokkal több forog kockán, hiszen a tét valójában a következő generációk egészsége és az emberiség jövője.

Emiatt fontos, hogy ne csak a Föld napján, hanem az év minden napján törődjünk környezetünkkel. A változások eléréséhez már az egyén szintjén meghozott kis változások is elegendőnek bizonyulnának, ha azokat széles körben gyakorolná a társadalmunk. Ennek eléréséhez a legjobb út az oktatáson keresztül vezet, és mi hiszünk benne, hogy a tudatos felnőtté válás folyamatához a hasonló programok nagyban hozzájárulnak.

Szerző: Klippel Dávid