Hírek

Az élővilág megértéséhez az út a természetben eltöltött időn keresztül vezet, ahol megismerhetjük, valóban milyen szép és sokszínű a világunk. Ahogy egyre közelebbről szemléljük azt vesszük észre, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk ezeknek az értékeknek a védelmére, és úgy egészében a természetvédelem ügyére. A természetvédelem egyre fontosabb szerephez jut az oktatásban, ezáltal pedig biztosabb alapokra talál az a fenntartható jövőkép is, ami az emberiség egyetlen járható útja az egészséges élet felé. A különböző emberi tevékenységek világszerte komoly problémákat jelenteken, amely ellen a leghatékonyabban az oktatás területén tudunk fellépni, hiszen a fenntarthatóságra irányuló iskolai, illetve iskolán kívüli programokkal hozzájárulhatunk a következő generációk fejlődéséhez és életminőségük javításához.

Kiváló példa erre a Vértesi Natúrpark, ahol a gyerekek nemcsak hagyományos módon, hanem játékos, izgalmas keretek között is tanulhatnak az élővilágról és a természeti kincsekről.

Április 15-én tartottuk meg az Otthonunk a Vértes - Natúrparki vetélkedő túráját Pátkán, melyen a rossz idő ellenére 50 versenyző vett részt. Bár az esős időjárás hatással volt a program menetére, a résztvevők így is sok érdekességet láthattak a kiránduláson.

A Pátkai-víztározó egy több, mint ezeréves vízi létesítmény, melyet már a római korban felduzzasztottak. Természeti szempontból ugyancsak értékes terület, hiszen a tározó számos madárfajnak biztosít életteret, emiatt a madármegfigyelők kedvelt állomása.

A túrán a gyerekeknek lehetőségük volt tanulmányozni a vízi madarak életterét és életmódját, megismerni a vízi környezetet, és a spektívvel közelről szemügyre venni ezeket a gyönyörű, de távolságtartó állatokat. A gyerekek különösen élvezték a barkóscinege hanggal történő behívását, melyet 2023-ban a az év madarának választottak. A barkóscinegét főként a természetes vagy mesterséges halastavakat, mocsarakat, és egyéb vízterületeket övező nádas-gyékényesekben találhatjuk meg, a tározó pedig tökéletes életteret biztosít a számukra. A kirándulás során a gyekek fehér gólyával, nádi tücsökmadárral, dolmányos varjúval, zöld küllővel, vörös vércsével, barna rétihéjával, nagy kócsaggal, szürke gémmel, kanalasgémmel és böjti, csörgő, illetve tőkés récével találkoztak. 

Bár a túra véget ért, az élmények tovább fokozódnak, mivel a versenyzők legközelebb a vetélkedő döntőjén találkoznak majd egymással, a Vértesboglár melletti Boglártanya Erdei Iskolánkban.

A versenyzők már hónapok óta dolgoznak azért, hogy a lehető legjobb eredménnyel szerepeljenek a vetélkedőn, így nagy izgalommal várják a döntő napját, ahol sok új élménnyel és lehetőleg új barátságokkal gyarapodhatnak.

Miközben a gyerekeket kétségkívül elragadja a versenyszellem, mi igyekszünk azt szem előtt tartani, hogy megtanulják hogyan tudnak hozzájárulni az élővilág megóvásához, milyen fontos a természet védelme jövőnk szempontjából, és hogyan kerüljenek közvetlen kapcsolatba azzal az élővilággal, aminek mi is szerves részei vagyunk.