Hírek

Tizenhárom ország szakemberei fogtak össze annak érdekében, hogy együtt tegyenek lépéseket a vörös kánya állományt veszélyeztető tényezők ellen. A közösen kidolgozott LIFE projekt elnyerte az Európai Unió támogatását (LIFE EUROKITE, LIFE18 NAT/AT/000048), amely lehetőséget teremt arra, hogy hét éven keresztül Európa szinte valamennyi „vörös kányás országa” összefogva valósítson meg gyakorlati védelmi intézkedéseket.

Magyarországon a Pro Vértes a program megvalósítója.

A vörös kányák különös tulajdonsága, hogy csoportosan éjszakáznak. A számukra megfelelő helyeken több tucat vagy akár több száz madár is összegyűlhet. Az éjszakázó helyek, ha zavartalanok, akár évtizeden túl is állandóak, de az sem ritka, hogy a vörös kányák a közelben gyakran váltogatják azt a néhány fát, amelyet éjszakázásra választanak.

Ezek az éjszakázásra gyülekező madarak jó lehetőséget kínálnak arra, hogy a telelő állományok nagyságát felmérjük, feltéve, ha ismerjük a kányák által használt helyeket. Az éjszakázóhelyeken történő számlálás minden januárban egész Európában megtörténik, így Magyarországon is.

Első alkalommal 2021-ben számoltuk meg a Magyarországon éjszakázó vörös kányákat, amikor összesen 74 példány jelenlétét észleltük. 2022 januárjában már sokkal több madár telelt nálunk, mert 151 példányt számoltunk. 2023. január 7-8-án összesen 12 éjszakázó helyet ellenőriztünk, melyek közül 10 volt aktív, ezeken 273 vörös kánya gyűlt össze, ami a 2021. évi mennyiségnek közel négyszerese.

A látható létszám növekedésnek két oka is van. Egyrészt a hazai állományunk – ha lassan is – de emelkedik, másrészt külföldi madarak is nálunk telelnek. Mivel a programnak része az is, hogy műholdas nyomkövetővel jelölünk vörös kányákat, az ilyen madarak alapján tudjuk, hogy a Magyarországon telelők között Ausztriában és Csehországban jelölt madarak is vannak.


írta: Haraszthy László