Hírek

Tíz napunk maradt karácsonyig. A gyerekek alig bírják kivárni az ünnepig hátra lévő időszakot, de a felnőttek többségének ilyenkor az élet a rohanásról szól. Kis idő múlva azt vesszük észre, hogy csak pár napunk maradt összehozni a tökéletes ünnepet, amihez hozzá tartozik a takarítás, vásárlás, rokonlátogatások megszervezése, és nem utolsó sorban az ünnepi menü elkészítése.

Nézzünk hát kicsit körül a Vértes környékén, hogy milyen karácsonyi ételeket hagytak ránk nagyanyáink, és segítségükkel idén izgalmassátehetjük az ünnepi menüt is. Ezek az ételek mára már kulturális értékkel bírnak, elkészítésükkel pedig újjá éleszthetjük a múlt karácsonyok ízeit és hangulatát.

Ehhez az időutazáshoz lépjünk be a konyhába, adjuk át magunkat teljesen a receptnek, az eredmény pedig egy varázslatos barangolás lesz a gasztronómia világában.

 

Dinsztelt kolbász

Vértesboglár le sem tagadhatná a sváb kultúrához való kötödését, hiszen fő alapanyagként a friss füstölt kolbászt használják a dinsztelt kolbász elkészítéséhez.

Hozzávalók:

1 kg friss füstölt kolbász

3-4 fej vöröshagyma

1 l házi főzésű paradicsom

só, bors, cukor

 

Elkészítés:

A szeletekre vágott hagymát lábosba tesszük, erre helyezzük a nagyobb darabokra vágott füstölt kolbászt. Kb 1 liter házi főzésű paradicsomot adunk hozzá, amit ízlés szerint ízesítünk sóval és cukorral.

Így tesszük fel lassú tűzön főni az egészet nagyjából két órára, amíg a hagyma meg nem puhul.

Friss ropogós kenyérrel az igazi. Aki kóstolta már ezt az ételt, ódákat zengett róla, nem is csoda, hiszen a kolbász füstös ízeátjárja a lágy paradicsomos szaftot.

Vértesbogláron ezt az ételt a karácsonyi böjt végén fogyasztják. Az éjféli miséről hazaérkezőket ez az ízletes, meleg étel várta haza.

 

Kvircedli borlevessel

Gánt természetközelsége miatt különleges ékszerdobozkája a Vértesnek. Az ott élők az elbeszélések szerint mindig is értettek a hagyományos sütemények elkészítéséhez, erre bizonyíték a kvircedli is.

Hozzávalók:

1 kg cukor

1 kg liszt

9 tojás

1 citrom

fél csomag sütőpor

 

Elkészítés:

Régen a receptben mokkacukrot használtak, amit áttörtek és megszitáltak. Ehhez tették hozzá a tojásokat, a fél csomag sütőport és a lereszelt citrom héját. A masszát egy órán keresztül keverjük, majd annyi liszttel amennyit a massza felvesz, összegyúrjuk. Fontos, hogy az így kapott tészta ne legyen kemény. A tésztát kiszaggatjuk, majd a hagyományos kvircedlinyomóval kidíszítjük. A süteményeket másnapig száradni hagyjuk, csak ezután sütjük meg őket.

A gántiak ajánlása szerint borlevessel érdemes fogyasztani.

 

Borleves

 

Hozzávalók:

5 dl fehérbor

3 dl víz

1 tojás

5 dkg cukor

1 kávéskanál liszt

szegfűszeg, citrom

 

Elkészítés:

A tojást egy tálban elkeverjük majd beletesszük a lisztet és a vizet. Ehhez öntjük hozzá a bort, amelyet előbb cukorral, citromhéjjal és szegfűszeggel felforralunk. Az egészet tűzre téve sűrűsödésig kevergetjük. Leszűrve öntjük a csészékbe, és igazi téli ital révén forrón fogyasztjuk.

 

Vannak otthonok, ahol halászlé nélkül nincsen karácsonyi menü. Pátkán valószínűleg ezeknek az otthonoknak a száma jelentősen megnő, hiszen a víztározó mellett igazi halászlékultúra alakult ki.

Pátkai halászlé (leves)

 

Hozzávalók:

1,5 kg ponty és vegyes apróhal

2 l víz

5 fej vöröshagyma

2 paradicsom

2 paprika

2 evőkanál édesnemes paprika

 

Elkészítés:

A pontyot és az apróhalakat megtisztítjuk (pikkejeiket lekaparjuk), megmossuk. A fej, farok, és uszony részeket levágjuk, a későbbiekben még használni fogjuk őket az alaplé elkészítéséhez. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, és hidegre tesszük. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, félbevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, majd fazékba rakjuk, ráöntünk 2 l vizet és beletesszük a halak fej- és farokrészeit, valamint uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órán keresztül főzzük. Ez az alaplevünk, amelyet leszűrünk, a sűrűjét pedig átpasszírozzuk.

Az alaplevet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük. Ekkor már ne keverjük főzés közben, csak rázogassuk, mert a halszeleteket könnyedén összetörhetjük.

 

Ezek a receptek közelmúltunk egy-egy apró ízélményei, a karácsony pedig tökéletes alkalom arra, hogy újra elkészítsük őket. Jó sütés-főzést kívánunk mindenkinek!

A recepteket a Vértesi Natúrpark monográfiája gyűjtötte össze, ami december 20-ig kedvezményesen vásárolható meg. További információ