Hírek

A Táj Nemzetközi Napját 2017 óta minden év október 20-án ünnepeljük. Hazai natúrparkjaink már abban az évben elindították a Tájnapi séta rendezvénysorozatot, ami arra hívatott, hogy kimozdítsa az érdeklődőket az őszi színekbe öltözött természetbe. Ez az esemény a Vértesi Natúrparkban is minden évben összehozza a túrázni vágyókat annak érdekében, hogy bejárjanak egy újabb izgalmas területet. Idén a tájsétára október 22-én, szombaton kerül sor, ami a Nagy-Széna-hegy meghódítását tűzte ki célul, két további megálló, a Kis-Szállás-hegy és a Károly-kő meglátogatásával.

A Nagy-Széna-hegy a Vértes északi vonulatának egy 427 méter magas kiemelkedése, melynek kopár dolomitsziklagyepes csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. Utunk során molyhos tölgyekkel és virágos kőrisekkel találkozunk, lábaink között pedig hunyor, szírtőr, sárga őzsaláta és keltike bújik meg.

A túra fontos megállója a Károly-kő, amely Freész Károlynak állít emléket. Károly szári születésű újságíró volt, lelkes madarász, erdőmérnök, és több mint húsz éven át a Népszabadság szerkesztője.

A Természet és a Vértes iránti szeretete számtalan alkalmat adott arra, hogy a természeti értékek védelmét képviselje. Halálának 10. évfordulója alkalmából kedvenc kirándulóhelyén avatta fel a Pro Vértes a Károly-követ, amely rendíthetetlenül állít emléket a számára. Tiszteletére a Freész család és a Szári Örökség Közhasznú Egyesület megalapította a Freész Károly díjat, mellyel évről évre a pontos és kiemelkedő munkát, illetve közösségi tevékenységet végzőket díjazzák. Azzal, hogy a túrán ellátogatunk a Károly-kőhöz, alkalmunk nyílik arra is, hogy ápoljuk az ő emlékét.

A túrán a részvétel ingyenes, és nincs regisztrációhoz kötve. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt és túrázni vágyót, jöjjön akár egyedül, párban, vagy csoportosan.

 

 

Indulás:
9 órakor Szárról, az autóbuszfordulótól (Aréna Sörözővel szemben)

Állomások:
Kis-Szállás-hegy, Nagy-Széna-hegy, Károly-kő
10-12 km-es táv

Várható visszaérkezés:
14 órakor