Hírek

Szeptember első napjával elérkezett az idő, amikor a diákok búcsút intenek a nyárnak, és újra betöltik a hónapokig üresen álló iskolapadokat. De vajon hová tűnnek a diákok a nyári időszakra? Ennek a rejtélynek jártunk utána mi is, méghozzá egy rendkívül izgalmas helyen, a Boglártanya Erdei Iskolánkban.

Több beszámolót is hallhattunk már arról, hogy amikor az iskolák kiüresednek, Boglártanyán megindul az élet. Ahogy a költöző madarak minden évben útra kelnek, úgy a gyermekek is időzítetten veszik célba az Erdei Iskolát. Ilyenkor már messziről hallani lehet a gyerekek játékos kacajait, az izgatott kiáltásokat, a távolból pedig apró pontokként látjuk, ahogy fáradhatatlanul fel-alá szaladgálnak a hatalmas nyílt téren. Ahhoz viszont, hogy megtudjuk, mi is történik ott, közelebb kellett lopóznunk, ennek eredménye lett ez a kis videó, amivel mi is kicsit visszaemlékezhetünk gyerekkorunk felhőtlen éveire.

Kattintson a videó megtekintéséhez: https://youtu.be/my9Zdzn1Uk0

Boglártanya idén három alkalommal telhetett meg élettel, amikor is ökotáboraink gyerekek egész seregét vonzották ide az ország számos pontjáról. Mindenkit egy cél vezérelt, hogy ezt az öt napot túrázással, játékkal, állatok és növények gondozásával és még ezernyi izgalmasabbnál izgalmasabb kalanddal tölthesse. A tábor három turnusa külön témák köré szerveződött, így választhattak a növényekre, az erdei környezetre és az állatokra fokuszáló időpontok közül.

A nyári táborokon 4-12 éves gyermekek vettek részt, közülük volt, aki először találkozott tanyasi állatokkal és volt, aki nagy ismerője már nekik. Mindegy tehát, hogy ki milyen háttérrel érkezett, a felhőtlen szórakozás garantált volt.

Az első nap mindig az elválásról szólt, hiszen öt napra megváltak a gondoskodó szülői kezektől, de a gyerekek hamar új barátságokat kötöttek, és gondtalan játékba kezdtek. Sok esetben az elválás inkább a szülőknek volt nehezebb feladat.

Minden nap izgalmas programok vártak a gyerekekre, többek között éjszakai túra az erdőben, bátorságpróba, közös sütés-főzés, tábortűz, szalonnasütés, illetve számháború. Érdekes előadásokat is hallhattak Magyarország állatairól és madarairól, a csillagokról és a bolygókról, valamint megtanulták az iránytű használatát és a térképeken való tájékozódást is. A gyerekek közösen terelték be a juhokat a hodályba, ahol bemutatták nekik, hogyan történik a birkanyírás, és hosszasan lovagoltak a hozzájuk érkező lovakon is. Így a szülők biztosan irigykedve hallgatták a hazatérő gyerekek élménybeszámolóit.

Szeptember 1-től viszont fordult a kocka, és a gyerekek már az iskolában mesélik a kalandjaikat egy ökotáborról, ahol a természeti- tanyasi környezetben olyan élményekkel gazdagodhattak, melyek akár Fekete István tollából is származhatnának.

Bár most vége a nyári szünetnek, ami miatt sok gyermek szomorkodik, de mi izgatottan várjuk vissza őket jövőre is. Legyen akár visszatérő vagy új táborozó, hasonlóan önfeledt szórakozás és tanulás vár majd mindenkire, Boglártanya pedig ismét a maradandó emlékek, illetve az új barátságok születésének színhelyévé válik.