Hírek

A Pro Vértes Nonprofit Zrt 2013 óta próbálkozik a fogoly visszatelepítéssel a Zámolyi-medencében levő területein.

Ez idő alatt számos módozatát próbáltuk ki az egykor elterjedt fogoly állomány újbóli megtelepítésének. Ezek közül csak néhány: csoportos kiengedés, volieres tartás, kosaras tenyésztés természetes körülmények között, fogolypárok célzott kihelyezése, mesterségesen nevelt fiókák adoptálása kint élő fogolypárokhoz stb. Eddig e módszerekkel kb 1000 madarat helyeztünk ki. Programunk sikeréhez az is segíthet, hogy nem vagyunk egyedül e munkában. Pár év óta környékbeli vadásztársaságok is engednek ki foglyokat, -igaz vadászati céllal- melyekből azért szintén marad a területeken. Így tavaly már Vértesboglár és Lovasberény környékén is találkozhattunk e madarakkal.

Az idei év tavaszán ismét 60 volierben átteleltetett fogolypárt helyeztünk ki Fornapusztán. A madarak nagyon jól beilleszkedtek, s több helyen fészkelésre kotlásra utaló tevékenységet tapasztaltunk. Az igazi öröm július 14.-én este ért bennünket, amikor Fornapusztán a számukra meghagyott fűből egy család fogoly bújt elő!

A tojó 3 a hím 8 pár napos csibét vezetett. A lekaszált részen jól megfigyelhető volt, ahogy a hím a szöcskék után szaladgálva, elkapott egyet-egyet, majd a csibék rögtön odafutottak hozzá a finom csemegére. A kis család hamarosan a fű közé bújva folytatta útját. Ma reggel az egyik csibe a kakas hívó hangja ellenére elkószált, s csak kézben sikerült a kis csavargót visszavinni, ahol azonnal bebújt az óvó szárnyak melegébe.

Remélhetőleg ezt az első, és nagyon fontos lépést további sikerek fogják kísérni, azon a rögös úton, melyre a Pro Vértes rálépett, azzal a céllal, hogy ez az egykor igen gyakori, elterjedt kis madár ismét benépesíthesse a Vértesi Natúrpark alföldi tájait!

Ehhez mi már sokmindent megtettünk, most a foglyokon a sor!

 

Viszló Levente