A Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum bejárata előtti parkolóból induló ösvényen néhány méter séta után lélegzetelállító, leginkább holdbéli tájra hasonlító bányaudvarban találjuk magunkat. A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat folyt. Ennek köszönhetően kerültek felszínre a földtörténeti múltba betekintést engedő színek, rétegek és alakzatok.

A tanösvény útvonala a hullámosan változó felületű, vöröslő bányagödörben kalauzol végig bennünket, melynek északi-északnyugati oldalát magas bányafalak határolják. A korláttal szegélyezett sétaúton juthatunk fel a bauxitmező tetejére, ahonnan a bányagödör teljes egésze belátható. Megfigyelhetjük innen az oldalfalakról "lefolyó" bauxitos lejtőtörmeléket, mely alól itt-ott karbonátos tömbök bukkannak elő, az egykori trópusi karsztfelszínről árulkodó kisebb kúpszerű kiemelkedéseket (kőbörcöket) és a vetőfal jelenleg is tartó karsztosodási folyamatait jelző, furcsa alakú "harapásokat". A kémiai reakciók következtében a bányafalakon kirajzolódik az egykori dús növényzet gyökérhálózata.

Emellett jól megfigyelhetjük az egymást követő, egyre fejlettebb növénytársulások harcát a sziklák meghódításáért, az életért. Szerencsés esetben utunkat végigkísérheti a házi rozsdafarkú és ritkábban a színpompás kövirigó tiszta, flótázó éneke.

Sétánk után érdemes betérnünk a múzeumba, amely a bányászati eszközök és a bányászat folyamatának bemutatásával állít emléket a valaha itt dolgozó bányászoknak.

A tanösvény szabadon látogatható, bejárásához füzet Csákváron, a Geszner-házban vásárolható.
A tanösvény füzet ára: 400 Ft/db


INFORMÁCIÓ:

Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás
Információ:

GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft. , 8080 Gánt, Hegyalja út 25.
Tel.: +36/20-989-3673 vagy 22/354-485
Nyitvatartás:

április 1-október 31-ig keddtől- vasárnapig 10-18 h
november 1- március 31-ig ZÁRVA

Fotógaléria