A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. A meghatározó fajta Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és az Ezerfürtű a leggyakoribb szőlőfajták. Az Ezerjó – amely ma már a hungaricumok közé tartozik – a 19. századi filoxéra-vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta a borvidéken. A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő borfajta. A szüret utáni harmadik évben fejlődik ki teljes erejében, és ekkor érződik igazán egyéni íze. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek és csodálatos zamattal rendelkeznek. Különösen jó idő esetén a töppedt szőlőszemekből aszúbor készíthető, amely a hozzáértők szerint ízben és minőségben a tokaji aszúval vetekszik. „a móri bor meszes, aki issza eszes” tartja a mondás, pedig valójában a móri borok mésztartalma semmivel sem nagyobb, mint más magyarországi borvidékeken termett boroké. A móri borok férfias jellegüket magas savtartalmuknak köszönhetik, ez azonban mértékletes fogyasztás esetén nem okoz fejfájást, másnaposságot, mint a magas karbonát tartalmú borok. 

Ezerjó:

  • magyar történelmi fehérbor, szőlőfajta
  • fürtje nagy, ágas, tömött, bogyói nagyok
  • korán érik, bőtermő fajta
  • fanyarkás ízű
  • zöldes fehér színű, száraz
  • illat nem jellemző

Leányka: 

  • magyar fehérbor, szőlőfajta
  • tőkéje erőteljes fejlődésű
  • szeszélyes "rugós" fajta
  • fürtje kicsi, vállas, tömött
  • fagytűrőképessége jó
  • bora gyakran nektár illatú, testes, de kissé lágy

Tramini:

  • borszőlőfajta
  • fürtjei, bogyói kicsik
  • szeptember vége felé érik
  • bora: aranysárga
  • illata: rózsa, fűszeres, gyümölcs, fahéj, méz
  • rövid élettartamú. általában fiatalon fogyasztják

Rizlingszilváni (Müller-Thurgau):

  • svájci eredetű hibrid szőlőfajta
  • tőkéje erősen növekvő
  • jó termőképességű, sokfürtű szőlő
  • bogyói közepesek, megnyúltan gömbölyűek, sárgásfehér színűek, lédúsak és édesek

Zöldveltelini:

  • a Soproni borvidék fő fehérszőlő fajtája, valószínűleg osztrák eredetű
  • szőlő fürtjei közép-nagy, vállam, tömött, megnyúlt, gömbölyű, éretten is zöld színű pontozott bogyókkal
  • fagytűrő, termése nem hajlamos rothadásra
  • igen bőtermő, könnyen túlterhelhető fajta

Ezerfürtű:

  • hazai nemesítésű fehérborszőlő fajta, Kurucz András és Kwaysser István állították elő, hárslevelű és piros tramini keresztezésével
  • erős növekedésű fajta
  • bőtermő
  • vállas, középnagy fürtje tömött, bogyói gömbölyűek, kicsik, sárgák, pontozttak, hamvasak

Cserszegi fűszeres:

  • könnyen értelmezhető bor
  • tipikusan magyar szőlőfajta
  • szőlőnemesítés révén jött létre (Bakonyi Károly: Irsai Olivér + Tramini)
    • az volt a cél, hogy fagytűrő fajtát hozzanak létre
  • illata: intenzív
  • rövid élettartamú, egy évnél idősebb bort nem fogyasszunk

Olaszrizling:

  • legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon
  • víz helyett is ezt itták a parasztok
  • 2-3 évig eltartható bort ad
  • vegetális jellegű, rezeda bor, keserű mandula
  • igénytelenebb, mint szőlőnövény

Chardonnay:

  • francia eredetű szőlőfajta, de minden szőlő és bortermő országban ismerik
  • Magyarországon 40 éve van
  • megbízható, kiszámítható szőlőfajta
  • száraz bort készítenek belőle
  • magas a savtartalma
  • íze visszaadja a talajt
  • fahordóban jól érlelhető
  • illata: vajas, almás
  • pici, tömött fürtű szőlő, rothadásra érzékeny, töppedésre képes