A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. A meghatározó fajta Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és az Ezerfürtű a leggyakoribb szőlőfajták. Az Ezerjó – amely ma már a hungaricumok közé tartozik – a 19. századi filoxéra-vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta a borvidéken. A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő borfajta. A szüret utáni harmadik évben fejlődik ki teljes erejében, és ekkor érződik igazán egyéni íze. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek és csodálatos zamattal rendelkeznek. Különösen jó idő esetén a töppedt szőlőszemekből aszúbor készíthető, amely a hozzáértők szerint ízben és minőségben a tokaji aszúval vetekszik. „a móri bor meszes, aki issza eszes” tartja a mondás, pedig valójában a móri borok mésztartalma semmivel sem nagyobb, mint más magyarországi borvidékeken termett boroké. A móri borok férfias jellegüket magas savtartalmuknak köszönhetik, ez azonban mértékletes fogyasztás esetén nem okoz fejfájást, másnaposságot, mint a magas karbonát tartalmú borok.
Ezerjó:
- magyar történelmi fehérbor, szőlőfajta
- fürtje nagy, ágas, tömött, bogyói nagyok
- korán érik, bőtermő fajta
- fanyarkás ízű
- zöldes fehér színű, száraz
- illat nem jellemző
Leányka:
- magyar fehérbor, szőlőfajta
- tőkéje erőteljes fejlődésű
- szeszélyes "rugós" fajta
- fürtje kicsi, vállas, tömött
- fagytűrőképessége jó
- bora gyakran nektár illatú, testes, de kissé lágy
Tramini:
- borszőlőfajta
- fürtjei, bogyói kicsik
- szeptember vége felé érik
- bora: aranysárga
- illata: rózsa, fűszeres, gyümölcs, fahéj, méz
- rövid élettartamú. általában fiatalon fogyasztják
Rizlingszilváni (Müller-Thurgau):
- svájci eredetű hibrid szőlőfajta
- tőkéje erősen növekvő
- jó termőképességű, sokfürtű szőlő
- bogyói közepesek, megnyúltan gömbölyűek, sárgásfehér színűek, lédúsak és édesek
Zöldveltelini:
- a Soproni borvidék fő fehérszőlő fajtája, valószínűleg osztrák eredetű
- szőlő fürtjei közép-nagy, vállam, tömött, megnyúlt, gömbölyű, éretten is zöld színű pontozott bogyókkal
- fagytűrő, termése nem hajlamos rothadásra
- igen bőtermő, könnyen túlterhelhető fajta
Ezerfürtű:
- hazai nemesítésű fehérborszőlő fajta, Kurucz András és Kwaysser István állították elő, hárslevelű és piros tramini keresztezésével
- erős növekedésű fajta
- bőtermő
- vállas, középnagy fürtje tömött, bogyói gömbölyűek, kicsik, sárgák, pontozttak, hamvasak
Cserszegi fűszeres:
- könnyen értelmezhető bor
- tipikusan magyar szőlőfajta
- szőlőnemesítés révén jött létre (Bakonyi Károly: Irsai Olivér + Tramini)
- az volt a cél, hogy fagytűrő fajtát hozzanak létre
- illata: intenzív
- rövid élettartamú, egy évnél idősebb bort nem fogyasszunk
Olaszrizling:
- legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon
- víz helyett is ezt itták a parasztok
- 2-3 évig eltartható bort ad
- vegetális jellegű, rezeda bor, keserű mandula
- igénytelenebb, mint szőlőnövény
Chardonnay:
- francia eredetű szőlőfajta, de minden szőlő és bortermő országban ismerik
- Magyarországon 40 éve van
- megbízható, kiszámítható szőlőfajta
- száraz bort készítenek belőle
- magas a savtartalma
- íze visszaadja a talajt
- fahordóban jól érlelhető
- illata: vajas, almás
- pici, tömött fürtű szőlő, rothadásra érzékeny, töppedésre képes