Magyarország vérzivataros történelmében, csatáiban fontos, sokszor háborúk sorsát eldöntő szerep jutott a lovaknak. Ezeket a lovakat hatalmas városi és uradalmi ménesekben tartották, a méneseket pedig a pásztorok királya, a csikós őrizte. A csikósokat fáradságos életük kényszerítette, hogy olyan trükköket tanítsanak be lovaiknak, melyek segítettek a veszélyek mihamarabbi észlelésében. A ló fektetése a rablók és más pusztai csavargók előli rejtőzködést szolgálta. A ló hátára való felállással pedig a látóterületüket növelték meg. A ló hasaltatása és ültetése az állat fegyelmezettségét és gazdájába vetett bizalmát fejezte ki társai felé. A csikósok legfontosabb munkaeszköze a karikásostor volt, amelyet főként a ménes terelésére használtak, de a mindennapi munkán kívül fegyverként is ügyesen alkalmaztak emberi és állati támadóik ellen. A Csákberényi Csikósok műsora a csikósok hagyományait eleveníti fel, különböző ügyességi játékokkal, látványos produkciókkal, alkalmanként a nézők bevonásával.

Bemutató időtartama kb. 45-60 perc.

Műsorelemek: beköszönés, fektetés, hasaltatás, pusztafotel, ló hátára való felállás, ló emelés, ostorbemutató, asszonynevelés magyar módra (egy önként jelentkezővel), csikós játékok (borvivés vágtában, kendőlopás, köcsögverés), puszta ötös fergeteges vágtája, lovagoltatás, ostorok próbája a nézők számára, leköszönés.

Műsorukat falunapokra, lovas, hagyományőrző vagy egyéb szabadtéri rendezvényekre ajánljuk, előzetes egyeztetés alapján csoportokat is fogadnak.

Tókics Mihály, 8073 Csákberény, Mansbarth u. 1.
Tel: 22/424-315 
Tel.: 06/30-570-96 51 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Fotógaléria