Kedves általános iskolai intézményvezetők, tanítónők, tanítók!

Minden évben nagy fejtörést jelenthet kitalálni egy olyan osztálykirándulási helyszínt, programot amely biztos mindenkit érdekel, ami leköti a hallgatók figyelmét, ami kikapcsol és egyben szórakoztat is! A Vértesi Natúrpark területén mi egy igazán felejthetetlen egynapos természeti és kulturális programcsomagot állítottunk össze az ide látogató csoportjaink részére!

Amit kínálunk:

 

Geszner-ház –Természettudományi Kiállítás

A csákvári Esterházy –kastély parkjához korábban hozzátartozó területen található Geszner-ház helyén egykor még vízimalom állt, amit az Esterházy-család átalakított és pihenőházként használt. Az 1950-es években köveit széthordták, a lábánál hullámzó tó feltöltődött. 1996-ban a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a tavat kitisztíttatta, a házat a régi fotók alapján újjáépíttette. Ma a Vértesi Natúrpark Látogatóközpontjának helyet adó épület külső arculata, a működő malomkerék a régmúlt hangulatát idézi. Belső helyiségeiben kutatóház, bemutató-és oktatóközpont, valamint a Vértes csodálatos világát ismertető kiállítás található. A terembe lépve és körbetekintve a Vértes hegység és környékének változatos képe rajzolódik ki előttünk. A természeti és kultúrtörténeti értékek megismerését háromdimenziós életképek, gyűjtemények, fotók, grafikák segítik.

Elérhetőségek:

Pro Vértes Nonprofit Zrt.
8083 Csákvár, Kenderesi u. Geszner-ház
Egyeztetés és időpontfoglalás: 70/336 9973
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook: Geszner-park
Web: www.provertes.hu

Interaktív játékos múzeum bemutatás időtartama kb. 1 óra
A belépő a gyermekeknek 1000 Ft/fő, kísérő pedagógusoknak ingyenes
(20 fő fölött 20% kedvezményt adunk)

 

Kirándulás pusztabusszal (1,5-2 óra)

A Zámolyi-medence egyes szakaszai lovaskocsival jól járhatók, így e hagyományos és természetkímélő közlekedési mód igénybevételével eredhetünk a régmúlt idők nyomába. A fedett tetejű echós szekér egyszerre 20-25 fő kellemes hangulatú kirándulásához nyújt nagyszerű lehetőséget. Szakvezető segítségével, játékos és természetismereti feladatokon keresztül ismerhetjük meg az erdei, pusztai, valamint a mocsaras élőhelyek gazdag növény-és állatvilágát, mely a gémeskútjaival, komótosan legelésző szürkemarha – gulyájával hamisítatlan alföldi tájat idéz.

A pusztabuszos kirándulás időtartama: 1,5 – 2 óra
A pusztabusz kapacitás: 20 férőhely
A kirándulás ára: 30 000 Ft/csoport

 

Gyalogtúra a Haraszt-hegyi tanösvényen

A Vértes egyik leglátványosabb, 3,5 km hosszú körútvonala. Hét állomásán a dolomithegység erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal ismerkedhetünk meg.

A tanösvény bejárása 2,5 - 3 órát is igénybe vehet
A szakvezetés 15 000 Ft/csoport
A tanösvény szabadon látogatható, a bejárásához tanösvény füzet a Geszner-házban vásárolható meg

Csíkvarsai ötpróba

A Dohányos-ház Pusztai Fogadó udvarán, Fornapusztán lehetőség van a Csíkvarsai Ötpróba lebonyolítására. A népi ügyességi játékokat magába foglaló, gyerekek és felnőttek számára meghirdetett próbatétel, amely 5 feladatból áll: karikásütés, bálahömbölgetés, pulicsalogatás, pányvavetés, és nyúldobás.

A program 1,5-2 órát is igénybe vehet a résztvevők létszámától függően
A vetélkedő ára: 15 000 Ft/csoport (20 főig)

 

Pusztai Állatpark

Pusztai Állatparkunk egy olyan hely, ahol az egykor elterjedt ősi háziállatainkat természetes környezetükben, a vadon élő állatokkal szoros közösségben együtt mutatjuk be. Egy időutazásra invitáljuk, ahol hamisítatlan, eredeti környezetben mutatjuk be a füves élőhelyek és legelésző állatok bonyolult kapcsolatrendszerét. Lehetőség van gyalogosan, kerékpárral, vagy előre bejelentett csoportok számára pusztabusszal bejárni a Pusztai Állatparkot és kirándulást tenni a kiépített útvonalakon, megismerve a Zámolyi-medence változatos élővilágát. Utunk során találkozhatunk a több, mint 700 példányból álló méltóságteljesen legelésző szilaj szürkemarha gulyával, a sárfürdőző és kiváncsiskodó bivalyokkal, vágtató lovakkal, simogatásra vágyó szamarakkal, de megismerhetjük az egykori tanyák, majorságok többi élőlényét, hangulatát, bepillanthatunk mindennapi életükbe.

 

További kedvezményeink:

A programokat igény szerint lehet párosítani, mi a következő kedvezményeket adjuk.
Ha mindhárom programot választják, akkor az árak így alakulnak:

 • múzeumbelépő ingyenes
 • Haraszt-hegyi túra 15 000 Ft
 • pusztabuszos kirándulás 30 000 Ft 

Ha két programot választanak:

 • Haraszt-hegyi túra: 15 000 Ft 
 • múzeumbelépő ingyenes
  vagy
 • pusztabuszos kirándulás: 30 000 Ft
 • múzeumbelépő ingyenes

De igény szerint bármilyen programok, bármilyen csoportosítással kérhetők tőlünk!

Mivel egész napos programokról van szó, lehetőségük van a csoportoknak a helyi szürkemarha húsból készített ételkülönlegességeink megkóstolására is! Az étkezéseket előre kell egyeztetni!

 

Menüajánlatunk:

 • Szürkemarha gulyás, friss kenyérrel 
 • Paprikáskrumpli 
 • Tarhonyás hús 
 • Mustáros-tejfölös szelet tésztával 
 • Szürkemarha pörkölt, sós burgonyával, házi savanyúval 

 

Egynapos erdei iskolás programok

Az erdei iskola programkínálata egy, az évszakhoz és a gyerekek életkorához igazodó alapprogramból, valamint kiegészítő, egyénileg választható foglalkozásokból áll.

 • Állatgondozás
 • Kerti munka
 • Madárgyűrűzés
 • A Boglári Odúpark lakóinak megismerése
 • Túrák a Vértesben
 • Kreatív kézműves foglalkozások
 • Vetítéssel egybekötött előadások