Kedves általános iskolai intézményvezetők, tanítónők, tanítók!

Minden évben nagy fejtörést jelenthet kitalálni egy olyan osztálykirándulási helyszínt, programot amely biztos mindenkit érdekel, ami leköti a hallgatók figyelmét, ami kikapcsol és egyben szórakoztat is! A Vértesi Natúrpark területén mi egy igazán felejthetetlen egynapos természeti és kulturális programcsomagot állítottunk össze az ide látogató csoportjaink részére!

Amit kínálunk:

 

Geszner-ház és park – Természettudományi Kiállítás

A Geszner-ház és parkja, amely egykoron gróf galántai Esterházy Móric és családjának pihenőhelye volt, ma pedig a Pro Vértes üzemeltetésében a Vértesi Natúrpark látogatóközpontja. Az épületben a Vértes csodálatos világát bemutató kiállítás látható.

A Geszner-park látnivalói

A térség természetvédelmi, turisztikai és természettudományi központját csaknem kilenc hektáros egykori grófi birtok öleli körül, mely ma is idilli hangulatú tájkert romantikus tájelemekkel: vízeséssel, malomkerékkel, csónakázó tóval, ligetes erdei környezetben. A parkfelújítási munkák során a telepített növények fajválasztásában, a növényágyak szerkezeti kialakításban, és a fenntartási munkák során is arra törekszünk, hogy ennek a szub-mediterrán klímájú vidék vadon élő világának a legjobb élőhelyet tudjuk megteremteni. Az elmúlt egy esztendőben közel csaknem 600 dísznövény faj csaknem 8500 egyedét telepítettük el. A parkban tanösvény készült, melynek különlegessége, hogy szinte mindegyik állomása valamely érzékszervünkre gyakorol áldásos hatást.

A Geszner-park belépőjeggyel önállóan, túravezető füzet segítségével és szervezett formában is látogatható. Gyermek, felnőtt és nyugdíjas kirándulásokra is tartalmas, akár egész napos érdeklődési körhöz, alkalomhoz és korosztályhoz igazított programot tudunk nyújtani. Minden csoportot gyógytea kóstolóval várunk. (Ajánlatunkat kérhetik lenti elérhetőségeinken.) A Park gyalogosan, kerékpárral és lóháton is bejárható.

A megismerést újonnan épült tanösvényünk is segíti: a 32 féle illatos fűszer- és gyógynövényből kiültetett növénysimogató, a levendula labirintus, a gyógynövénykert (épülőben), a lepkekertek – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Programcsomagjaink tartalmaznak kultúrtörténeti-, természetvédelmi-, ökológiai szemléletű kertészeti ismereteket, s gyógynövényismeretet is. Kiemelten foglalkozunk a klímavédelem kérdésével. A kisebb gyermekeket interaktív játékok várják, míg a nagyobbakat kalandtúrákon keresztül nyújtunk maradandó élményeket. Előre bejelentkezett baráti társaságok, családi körök és természetjáró közösségeket ajándék gyógynövényes teakóstolóval várunk!

A Park folyamatosan bővülő attrakciói
2022 tavaszára elkészül a felújított malomkerék is, mely régi helyére visszaemelve az épület múltját felidéző malomtörténeti kiállítással várja hamarosan a látogatókat. 2023 őszén tájfajta gyümölcsfajtákból génrezervátumot létesítettünk. A közeljövőben a gyerekek szórakoztatására felépítjük az Esterházy-kastély mögött álló Grotta (műbarlang) mását is, valamint játszóházat is tervezünk, a tavon pedig csónakázni is lehet majd, vízi tanösvényt érintve.

Geszner-ház - Természettudományi kiállítás

2000-ben, az épület alagsorában került megnyitásra a Vértes élővilágát három dimenziós életképekben bemutató kiállítás. A kiállítóterembe lépve és körbetekintve a Vértes hegység és környékének változatos képe rajzolódik ki előttünk, melyet nem véletlenül neveznek „egy cseppnyi Magyarország”-nak. A természeti és kultúrtörténeti értékek megismerését életképek, gyűjtemények, fotók, grafikák segítik. A tárlatvezetést – igény szerint – vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadás egészítheti ki, amely mélyebb betekintést enged a látnivalók körébe. A kiállítóterem lehetőséget biztosít előadások, konferenciák, továbbképzések, vetítések, csoportos foglalkozások megtartására is.

Nyitva tartásunk

Munkanapokon 8-16:30 óráig

Hétvégenként, ünnepnapokon és munkaszüneti napokon zárva tartunk.

Megközelítése:

Csákvár, Kenderesi u. legvégén a kőkapun befordulva

Elérhetőség / egyeztetés munkaidőben (csoportos bejelentkezés és ajánlatkérés): 70/336-9973

 

Belépőjegy (egyéni látogatás formájában): felnőtt 1250 Ft/fő; nyugdíjas és 3-18 éves korig 1000,- Ft/fő

 

Foglalkozásdíj: egyedi (tartalom és itt töltött időtartam függvényében). Kérje ingyenes ajánlatunkat (létszám, korcsoport, időtartam, nap megjelölésekkel): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vértesi Natúrpark látogatóközpontjaként készséggel nyújtunk segítséget a Vértes térségének természeti és kulturális értékeinek megismerése céljából szervezett egyéni vagy csoportos utazásaik tervezéséhez, szervezéséhez és helyszíni lebonyolításához.

MINDEN ÉVSZAKBAN MESEBELI TÁJ, VARÁZSLATOS ÉLMÉNYEKKEL!

További információkat itt találnak:

https://www.facebook.com/gesznerpark

 

Kirándulás pusztabusszal (1,5-2 óra)

A Zámolyi-medence egyes szakaszai lovaskocsival jól járhatók, így e hagyományos és természetkímélő közlekedési mód igénybevételével eredhetünk a régmúlt idők nyomába. A fedett tetejű echós szekér egyszerre 20-25 fő kellemes hangulatú kirándulásához nyújt nagyszerű lehetőséget. Szakvezető segítségével, játékos és természetismereti feladatokon keresztül ismerhetjük meg az erdei, pusztai, valamint a mocsaras élőhelyek gazdag növény-és állatvilágát, mely a gémeskútjaival, komótosan legelésző szürkemarha – gulyájával hamisítatlan alföldi tájat idéz.

A pusztabuszos kirándulás időtartama: 1,5 – 2 óra
A pusztabusz kapacitás: 20 férőhely
A kirándulás ára: 45 000 Ft/csoport

 

Gyalogtúra a Haraszt-hegyi tanösvényen

A Vértes egyik leglátványosabb, 3,5 km hosszú körútvonala. Hét állomásán a dolomithegység erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal ismerkedhetünk meg.

A tanösvény bejárása 2,5 - 3 órát is igénybe vehet
A szakvezetés 15 000 Ft/csoport
A tanösvény szabadon látogatható, a bejárásához tanösvény füzet a Geszner-házban vásárolható meg

Csíkvarsai ötpróba

A Dohányos-ház Pusztai Fogadó udvarán, Fornapusztán lehetőség van a Csíkvarsai Ötpróba lebonyolítására. A népi ügyességi játékokat magába foglaló, gyerekek és felnőttek számára meghirdetett próbatétel, amely 5 feladatból áll: karikásütés, bálahömbölgetés, pulicsalogatás, pányvavetés, és nyúldobás.

A program 1,5-2 órát is igénybe vehet a résztvevők létszámától függően
A vetélkedő ára: 15 000 Ft/csoport (20 főig)

 

Pusztai Állatpark

Pusztai Állatparkunk egy olyan hely, ahol az egykor elterjedt ősi háziállatainkat természetes környezetükben, a vadon élő állatokkal szoros közösségben együtt mutatjuk be. Egy időutazásra invitáljuk, ahol hamisítatlan, eredeti környezetben mutatjuk be a füves élőhelyek és legelésző állatok bonyolult kapcsolatrendszerét. Lehetőség van gyalogosan, kerékpárral, vagy előre bejelentett csoportok számára pusztabusszal bejárni a Pusztai Állatparkot és kirándulást tenni a kiépített útvonalakon, megismerve a Zámolyi-medence változatos élővilágát. Utunk során találkozhatunk a több, mint 700 példányból álló méltóságteljesen legelésző szilaj szürkemarha gulyával, a sárfürdőző és kiváncsiskodó bivalyokkal, vágtató lovakkal, simogatásra vágyó szamarakkal, de megismerhetjük az egykori tanyák, majorságok többi élőlényét, hangulatát, bepillanthatunk mindennapi életükbe.

 

Egynapos erdei iskolás programok

Az erdei iskola programkínálata egy, az évszakhoz és a gyerekek életkorához igazodó alapprogramból, valamint kiegészítő, egyénileg választható foglalkozásokból áll.

  • Állatgondozás
  • Kerti munka
  • Madárgyűrűzés
  • A Boglári Odúpark lakóinak megismerése
  • Túrák a Vértesben
  • Kreatív kézműves foglalkozások
  • Vetítéssel egybekötött előadások