Kedves óvodai intézményvezetők, óvónők, dadusok!

Minden évben nagy fejtörést jelenthet kitalálni egy olyan kirándulási helyszínt, programot, ami még az ovis korú gyermekek figyelmét is leköti! A Vértesi Natúrpark területén mi egy igazán felejthetetlen egynapos természeti és kulturális programcsomagot állítottunk össze az ide látogató csoportjaink részére!

Geszner-ház és park – Természettudományi Kiállítás

A Geszner-ház és parkja, amely egykoron gróf galántai Esterházy Móric és családjának pihenőhelye volt, ma pedig a Pro Vértes üzemeltetésében a Vértesi Natúrpark látogatóközpontja. Az épületben a Vértes csodálatos világát bemutató kiállítás látható.

A Geszner-park látnivalói

A térség természetvédelmi, turisztikai és természettudományi központját csaknem kilenc hektáros egykori grófi birtok öleli körül, mely ma is idilli hangulatú tájkert romantikus tájelemekkel: vízeséssel, malomkerékkel, csónakázó tóval, ligetes erdei környezetben. A parkfelújítási munkák során a telepített növények fajválasztásában, a növényágyak szerkezeti kialakításban, és a fenntartási munkák során is arra törekszünk, hogy ennek a szub-mediterrán klímájú vidék vadon élő világának a legjobb élőhelyet tudjuk megteremteni. Az elmúlt egy esztendőben közel csaknem 600 dísznövény faj csaknem 8500 egyedét telepítettük el. A parkban tanösvény készült, melynek különlegessége, hogy szinte mindegyik állomása valamely érzékszervünkre gyakorol áldásos hatást.

A Geszner-park belépőjeggyel önállóan, túravezető füzet segítségével és szervezett formában is látogatható. Gyermek, felnőtt és nyugdíjas kirándulásokra is tartalmas, akár egész napos érdeklődési körhöz, alkalomhoz és korosztályhoz igazított programot tudunk nyújtani. Minden csoportot gyógytea kóstolóval várunk. (Ajánlatunkat kérhetik lenti elérhetőségeinken.) A Park gyalogosan, kerékpárral és lóháton is bejárható.

A megismerést újonnan épült tanösvényünk is segíti: a 32 féle illatos fűszer- és gyógynövényből kiültetett növénysimogató, a levendula labirintus, a gyógynövénykert (épülőben), a lepkekertek – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Programcsomagjaink tartalmaznak kultúrtörténeti-, természetvédelmi-, ökológiai szemléletű kertészeti ismereteket, s gyógynövényismeretet is. Kiemelten foglalkozunk a klímavédelem kérdésével. A kisebb gyermekeket interaktív játékok várják, míg a nagyobbakat kalandtúrákon keresztül nyújtunk maradandó élményeket. Előre bejelentkezett baráti társaságok, családi körök és természetjáró közösségeket ajándék gyógynövényes teakóstolóval várunk!

A Park folyamatosan bővülő attrakciói
2022 tavaszára elkészül a felújított malomkerék is, mely régi helyére visszaemelve az épület múltját felidéző malomtörténeti kiállítással várja hamarosan a látogatókat. 2023 őszén tájfajta gyümölcsfajtákból génrezervátumot létesítettünk. A közeljövőben a gyerekek szórakoztatására felépítjük az Esterházy-kastély mögött álló Grotta (műbarlang) mását is, valamint játszóházat is tervezünk, a tavon pedig csónakázni is lehet majd, vízi tanösvényt érintve.

Geszner-ház - Természettudományi kiállítás

2000-ben, az épület alagsorában került megnyitásra a Vértes élővilágát három dimenziós életképekben bemutató kiállítás. A kiállítóterembe lépve és körbetekintve a Vértes hegység és környékének változatos képe rajzolódik ki előttünk, melyet nem véletlenül neveznek „egy cseppnyi Magyarország”-nak. A természeti és kultúrtörténeti értékek megismerését életképek, gyűjtemények, fotók, grafikák segítik. A tárlatvezetést – igény szerint – vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadás egészítheti ki, amely mélyebb betekintést enged a látnivalók körébe. A kiállítóterem lehetőséget biztosít előadások, konferenciák, továbbképzések, vetítések, csoportos foglalkozások megtartására is.

Nyitva tartásunk

Munkanapokon 8-16:30 óráig

Hétvégenként, ünnepnapokon és munkaszüneti napokon zárva tartunk.

Megközelítése:

Csákvár, Kenderesi u. legvégén a kőkapun befordulva

Elérhetőség / egyeztetés munkaidőben (csoportos bejelentkezés és ajánlatkérés): 70/336-9973

 

Belépőjegy (egyéni látogatás formájában): felnőtt 1250 Ft/fő; nyugdíjas és 3-18 éves korig 1000,- Ft/fő

 

Foglalkozásdíj: egyedi (tartalom és itt töltött időtartam függvényében). Kérje ingyenes ajánlatunkat (létszám, korcsoport, időtartam, nap megjelölésekkel): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vértesi Natúrpark látogatóközpontjaként készséggel nyújtunk segítséget a Vértes térségének természeti és kulturális értékeinek megismerése céljából szervezett egyéni vagy csoportos utazásaik tervezéséhez, szervezéséhez és helyszíni lebonyolításához.

MINDEN ÉVSZAKBAN MESEBELI TÁJ, VARÁZSLATOS ÉLMÉNYEKKEL!

További információkat itt találnak:

https://www.facebook.com/gesznerpark

 

Egyeztetés és időpontfoglalás: 70/336 9973

A pusztabuszos/lovas kocsis kirándulásunk Fornapusztáról a Dohányos-ház Pusztai Fogadótól indul és ide is ér vissza. Pusztai Állatparkunkban találkozhatnak a gyerekek szürkemarhával, bivallyal, szamárral. A kirándulás végén lehetőség van a játszótéren játszani.

A pusztabuszos kirándulás időtartama: 1,5 – 2 óra
A pusztabusz kapacitás: 35 férőhely
A kirándulás ára: 45 000 Ft/csoport

 

Amit kínálunk Vértesbogláron:

Délelőtt:

Vértesbogláron, a Boglártanya Erdei Iskola területén tudunk félnapos és egész napos programot is adni. Mindegyiket érdemes időben kezdeni (8-9 óra körül), hiszen madárgyűrűzési bemutatóval indítanánk, mesélnénk a madárgyűrűzésről, a hálókról és a madarakról. Ha nem sikerül madarat fogni, lenne odúellenőrzés a tanyán és a környékén.

Étkezés: Boglártanyán lehet bográcsozni, vagy ebédet rendelni (leves + főétel)

Délután: A tanyasi jelleg miatt a gyerekek itt is találkozhatnak őshonos állatokkal, tyúkokkal, kacsákkal, malacokkal, szamarakkal és juhokkal.

Megismerkedhetnek a legelő és az erdő élővilágával, játszhatnak a játszótéren és a focipályán.

Az ovis programokat kézműves foglalkozásokkal, énekekkel, versekkel színesítjük.

Tel.: +36 30 895 5395