A monitorozás során a kezelésünkben lévő területek élővilágának változásait követjük nyomon, valamint az egyes kezelési módok hatását az élővilágra. Minden évben február 1-től augusztus 20-ig folyamatosan végezzük a monitorozási feladatokat: a fokozottan védett fajok fészkelőhelyének felkutatása, védelme, fészkelési sikerének ellenőrzése céljából.
Ezek a fajok pl.: rétisas, parlagi sas, kerecsensólyom, kígyászölyv, fekete gólya, vízicsibe fajok, földön fészkelő parti madarak állományviszonyai, stb. 
A természetgazdálkodási feladatok folytatásához a területen fészkelő madarak állományairól, a fészkelés időbeli állapotáról, fiókák kirepüléséről adatokat a nyári a madármegfigyelő táborok adnak. A terület élővilágának rendszeres megfigyelésekor kutatjuk a növényállomány viszonyait (vizes és száraz évek), valamint a fészkelő madarakra gyakorolt hatást. A kapott tapasztalatokat felhasználjuk a napi munka során. A monitorozási munka során a fajmeghatározás után a felmérőlapon a GPS által bemért földrajzi koordináták segítségével rögzítjük a felmérni kívánt növény- illetve állatfajok pontos megfigyelési helyét. A többszöri felmérések adatai alapján így megállapítható többek között a vizsgált fajok gyakorisága, előfordulása és állománybeli változása. Mindezen munka a terület biodiverzitás monitorozásának alapjául szolgál.