Melyek a helyi jelentőségű védett természeti területek?

Röviden: azok a területek, amelyeket az önkormányzatok annak nyilvánítottak. Egészen pontosan helyi jelentőségű védett természeti területeknek nevezzük a települési – Budapesten a fővárosi – önkormányzat által, rendeletben védetté nyilvánított természeti területeket. Védelmi kategóriájukat tekintve lehetnek természetvédelmi területek (TT) vagy természeti emlékek (TE) is.

Az Ön közelében is biztosan van ilyen

Ezek a természeti területek és természeti emlékek behálózzák az országot, hiszen a magyarországi 3200 önkormányzat közül eddig 554 élt a törvényben kapott felhatalmazással és létesített helyi jelentőségű védett természeti területet. Budapest közepén éppúgy találhatók ilyenek, mint Bátonyterenyén, Etyeken, vagy Tiszadadán. Csak sajnos ma még kevesen tudnak róluk.

Van adatbázis, mégis kevés az információ

Nem csak a hétköznapi járókelőknek, de gyakran az önkormányzatok munkatársainak és a természetvédelmi szakembereknek sincs elegendő információja a helyi jelentőségű védett természeti területekről.  A Vidékfejlesztési Minisztérium által vezetett Természetvédelmi Törzskönyv szerint 1047 ilyen terület van Magyarországon, melyek együttes kiterjedése 50 000 hektár. Azt azonban többségükről nem lehet tudni, milyen állapotban vannak, hogyan kellene kezelni azokat, és miként lehet bemutatni, vagy az ökoturisztikai vérkeringésbe bekapcsolni őket. A helyi védett területekkel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez igyekeztünk hozzájárulni azzal, hogy kidolgoztuk, majd megvalósítottuk az „Összefogással természeti értékeink megőrzéséért” elnevezésű a Svájci Államszövetség által finanszírozott projektet. Ebben a projektben az eddigi legnagyobb mértékű hazai civil természetvédelemi összefogást valósítottuk meg azzal, hogy ezeknek a szervezeteknek a szakértőivel együttműködve 2013 tavaszán valamennyi terület ökológiai állapotát felmértük. A felmérés 1223 helyi jelentőségű védett természeti területre terjedt ki, a kastélyparktól, a felhagyott bányán át a faluszéli legelőig.

Hol lehet többet megtudni egy helyi jelentőségű védett természeti területről?

A felmérés eredményeként létrejött hatalmas adatbázist a terepi munka  befejezése után átadtuk a Földművelési Minisztérium által működtetett Természetvédelmi Információs Rendszernek (TIR) és egyúttal feltöltöttük azokat a honlapunkra, ahol azok mindenki számára hozzáférhetővé váltak. Innen bárki tájékozódhat ezekről a területekről, vagy a számára szükséges adatokat kikeresheti. A helyi jelentőségű természeti területekről megyénként térképet készítettünk, amit eljuttattunk az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, és oktatási intézményeknek.