A Pro Vértes legfontosabb célkitűzése a Vértes környéke természeti és kultúrtörténeti értékeinek védelme, hagyományainak megőrzése, és mindezek idegenforgalmi, térségfejlesztési szempontú hasznosítása, valamint a természetvédelmi oltalom alatt álló területek természetvédelmi kezelési, természetgazdálkodási, kutatási, oktatási és ismeretterjesztési feladatainak ellátása. Alapításának legfőbb célja az volt, hogy összekötő kapocsként szolgáljon a természeti és kuturális értékek védelmét szem előtt tartó állami, önkormányzati és civil térségfejlesztési elképzelések kidolgozása és megvalósítása terén. Magalakulása óta fontosnak tartja a térség természeti értékeinek feltárását, kutatását és azok szélesebb körben való megismertetését. 
A kedvtelésből összeállított tojásgyűjtemények létrehozásának és gyarapításának időszaka - szerencsére - lejárt, új gyűjtemények kialakítására a mai etikai nézetek és a jogi szabályozás korlátai miatt nincs lehetőség. A meglévő gyűjtemények, a hozzájuk tartozó gyűjtési naplók és eredeti dokumentációk, valamint a gyűjtésre vonatkozó adatok azonban éppen ezért felértékelődtek, megőrzésük tudományos és muzeológiai szempontok miatt különösen fontos feladat. A megőrzés mellett legalább olyan jelentőségű az is, hogy a gyűjteményekben lévő adatok hozzáférhetők legyenek. Hadd mutassunk be egy kiemelkedő példát az ilyen akvizíciókra, hiszen ez rávilágít egyrészt a nagy tojásgyűjtemények mai tudományos értékére, másrészt a több gyűjteményből összeállított kollekciók gyakran szövevényes történetére. 

A könyv ára: 5000 Ft/db

Elérhetőségek:

Vértesi Natúrpark Látogatóközpont,
Geszner-ház8083 Csákvár, Kenderesi u.
Tel.: 22/354-420
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás:

  • Hétfőtől-péntekig 8:00-16:30-ig
  • Hétvégenként előre egyeztetett időpontban állunk rendelkezésükre!