Egy különc falu története A 2014 januárjában jelent meg a Pro Vértes kiadásában Bodmér község 700 éves évfordulója alkalmából a Vértesi Natúrpark településeit bemutató monográfiák sorában az első, Bodmér – Egy különc falu története címmel. A könyv megjelenése alkalmából szervezett Bodmér Község Önkormányzata és a Vértesi Natúrpark egy ünnepséget, mely nemcsak a település, hanem a térség szempontjából is meghatározó jelentőségű, hiszen a kiadó Pro Vértes, mint a Natúrpark kezelőszervezete a térség 17 települését bemutató monográfia sorozat kiadását tervezi egységes szempontok szerint, egységes kivitelben.

A Bodmérról szóló könyv mind betűrendben, mind a lélekszám nagyság szerinti sorrendben is az első natúrparki települési monográfiák sorában, melynek az előkészítésében és szerkesztésében központi szerepet játszott a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány. A Natúrpark üzemeltetőjeként, a közalapítvány a megalakulása óta fontos feladatának tekinti a Vértes és környéke történelmének feltárását, kutatását, népszokásainak, hagyományainak, eseményeinek megőrzését, azok szélesebb körben való megismertetését, oktatását, valamint az ezen információkból összegyűjtött publikációkból és képekből állóarchívum gondozását, fejlesztését. Ennek első kézzelfogható eredménye volt 1996-ban a vértes monográfiája az Egy cseppnyi Magyarország című könyv.

A könyv egy igényes, érdekes, alapos kutatómunka gyümölcse, mely a Natúrpark legkisebb települését hivatott bemutatni, mely azonban oly rendkívül érdekes különbözőségeket tud felmutatni a többi környékbeli községhez képest, melyekre sok esetben a mai napig sincs ésszerű magyarázat. Bodmér három szempontból is különc, nagyon rendhagyó a vértesi települések sorában, hiszen köznemesi település, mely az Árpád korban jött létre, roppant kiterjedésű dunántúli, vértesi uradalmak zsellérek, parasztok és uradalmi cselédség lakta falvainak tengerében. Református falu a katolikus falvak tengerében, és színmagyar lakossága szempontjából a környező, Mária Terézia korától betelepített németajkú falvak között.  A Bodmér könyv és az egész tervezett sorozat megjelentetésével a Pro Vértes arra tesz kísérletet, hogy közelebb vigye az emberekhez a saját elődeik megélt történéseit, ennek minden szépségével, gyötrelmével, és felhívja a figyelmet arra, hogy az is lehet szép, gazdag és kedves, ami a közelünkben van, hiszen ahhoz, hogy valamihez érzelmileg közelebb kerülhessünk az első lépcső a megismerés, minden más érzelmi reakció a kötődés, a szeretet, a hazaszeretet ezek után következik. A mai váltózó és széles kapukat kitáró világban véleményünk szerint ennek hatalmas és egyre növekvő jelentősége van így e célból indítottuk el e településtörténeti sorozatot Kovács Jenő polgármester barátunk gondolatával:  „Minden helytörténeti leírás egy finom ecsetvonás a Nemzet történelmi önarcképén.  

A könyv ára: 2500 Ft/db

Elérhetőségek: 

Vértesi Natúrpark Látogatóközpont,
Geszner-ház8083 Csákvár, Kenderesi u.
Tel.: 22/354-420
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás:

  • Hétfőtől-péntekig 8:00-16:30-ig
  • Hétvégenként előre egyeztetett időpontban állunk rendelkezésükre!