Mór jó néhány olyan embert bocsátott útjára, akiknek nem csak a város, az itt élők, hanem az egész ország sokat köszönhet. Közülük is kiemelkedő személyiségnek számít Schindele Vendel. Sajnos már nem lehet köztünk, rá emlékezünk:
"Wendel Schindele 1935-ben született Móron, sváb család gyermekeként. Korán elveszítette  szüleit, árva gyermekként a tatai kapucinusokhoz került.
 A rendet azonban feloszlatták,  Székesfehérváron járt gimnáziumba. A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatójaként  élte meg az 1956-os forradalmat, s nyomban lelkes hívévé vált, tevőlegesen részt vett a kommunizmus ellen folytatott szabadságharcban. Szerepe miatt a forradalom leverése után  üldözték, a felelősségre vonás elől az NSZK-ba menekült, ott telepedett le. Stuttgartban  elvégezte az egyetemet, majd Münchenben tette át székhelyét.
- Ha nem disszidálok, Kádárék minimum lecsuknak, de lehet, hogy halálra ítéltek volna -  idézte fel egyszer e sorok írójának Schindele professzor távozásának körülményeit.
 Fiatal  mérnökként ismerkedett meg Martin Winterkorn professzorral, akinek szülei zsámbéki svábok  voltak.
A magyar gyökerekkel rendelkező svábok Németország nyugati felén összetartottak -  emlékezett vissza a hatvanas évekre Wendel Schindele, akinek Winterkornnal való  találkozása életre szóló barátság kezdetét jelentette. Segítették, támogatták egymást  mindenben.
A hetvenes évek elején már hazaengedték az egykori disszidenseket.
 Ekkor látogatott haza  először Schindele, s hozta jó barátját, Winterkornt is, akinek sokat mesélt a móri borok  jótékony hatásáról.
 A borok mellett a gyökerek is vonzották őket Magyarországra, s mivel mérnökök voltak, egy-két céget is felkerestek. A nyolcvanas évek elején Winterkorn már az  Audi alkalmazásában állt, s Schindele professzorral együtt az első magyar céget Mórról az  Audi beszállítójává tették.
Ettől kezdve rendszeresen látogatott el a két jó barát Magyarországra.
 A zsámbéki sváb  szülők révén magyar gyökerekkel rendelkező, de már Németországban születet Martin  Winterkorn, és a móri születésű Wendel Schindele, aki életében sokszor hangsúlyozta,  Winterkornnak köszönheti Győr az Audit, s most a búcsúberszédből megtudhattuk,  Schindelének is sokat köszönhet az ország. Winterkorn búcsúztató szavaiban azt mondta, olyan cégek magyarországi letelepedésében bábáskodott meghalt magyar barátja, mint az  Audi, a Bosch, a Continental vagy a Daimler.
A professzor legmagasabbra akkor jutott, amikor az amerikai ITT-nél elnök-vezérigazgató  lett. 1990-ig csak külföldön, a rendszerváltás után itthon is elismerték. Megkapta a  Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát, Móron pedig 2000-ben Pro  Urbe díjjal tüntették ki.
2009 óta Szentendrén élt, új magyar városának minden támogatást megadott. 2014-ben  Mecénás Díjat kapott Szentendrén.
A 79 éves korában meghalt, móri származású üzletembert, Wendel Schindele professzort  szülővárosában 2015. május 30-án helyezték végső nyugalomra.
 Sírjánál a Volkswagen  konszern első embere, Martin Winterkorn búcsúztatta, s úgy fogalmazott, olyan cégek  magyarországi letelepedésében bábáskodott meghalt magyar barátja, mint az Audi, a Bosch,  a Continental vagy a Daimler.