Esterházy Móric (1881-1960)
Ez az életrajzi ismeretterjesztő  film a csákvár-gesztesi uradalom utolsó birtokosáról szól. Egy fordulatos sorsú arisztokratáról és államférfiről, egykori miniszterelnökről, aki, ahogy emlékirataiban fogalmaz: ült selyemmel borított karosszékben, irányítván az államot, majd a hatalomtól megfosztva deportálták, szennyben és porban űzték, hajtották előre, mígnem hazáját elhagyni kényszerült. Sírja ma is az ausztriai Mariazellben található: egyszerű kovácsoltvas kereszt áll benne. Végső nyughelye olyan puritán, amilyen egész élete volt. Esterházy Móric és családja, különösképpen felesége és édesapja, egész életükben következetesen szegények, nehéz sorsú emberek pártolói voltak. Nem véletlen, hogy még az egykori uradalmi dolgozók halála után, azok gyermekeiben és rokonaiban is számos történet él, amely emberségükre, karitatív tevékenységükre példa.
    Ez a film megidézi a volt uradalmi dolgozók emlékeit. Megszólalnak benne neves történészek: Ablonczay Balázs, Demeter Zsófia, Várkonyi Gábor. Hallható benne az 1975-ben elhunyt Esterházy Móricné, Károlyi Margit hangja. Két interjúban a gróf lánya, a 2015-ben eltávozott Esterházy Mónika beszél édesapjáról. Egy unoka, Esterházy György is felidézi emlékeit, a családi anekdotákat. Kamera elé állt Várszegi Asztrik, volt pannonhalmi főapát. A kétéves deportálás körülményeit idézték fel a Horton élő idős asszonyok. Mindeközben lepereg a huszadik század, s megelevenednek annak tragikus fordulópontjai számos értékes archív dokumentum (újságcikk és filmrészlet) segítségével.
    A filmben szereplő helyszínek többek között: Majk, Csákvár, Mariezell, Pannonhalma, Hort, Ganna, Bécs, Budapest, Nagykároly.

Narrátor: KARDOS RÓBERT, DALLOS ZOLTÁN, FORGÁCS JÓZSEF
Asszisztensek: FORGÁCS ESTELLA, VARGA ÉVA
Rendező-operatőr-vágó: FORGÁCS JÓZSEF

A DVD tartalma:
-"Mi odafent szoktunk elszámolni..."59/40"
-Interjú az Esterházy család tagjaival a film csákvári premierje után 4'20"