Haraszt-hegyi tanösvény (Csákvár)

A Vértesi Natúrpark legrégebbi tanösvénye, amely 1979-ben került kialakításra a Csákvár felett meredező szubmediterrán-sziget, a Haraszt-hegy különleges élővilágának, formagazdagságának bemutatására. A 3,5 km hosszúságú, igen szabdalt terepen lépcsők segítik a közlekedést, a bejáratnál parkoló várja a látogatókat. Információt a Vértesi Natúrpark központjában, a Geszner-házban, illetve a szomszédos lovas bázison, a Barangoló Turisztikai Ponton (8083 Csákvár, Gánti u., Hrsz. 2203) érhetnek el a látogatók

 

Bauxit földtani tanösvény (Gánt)

A magyar bauxitbányászat egykori bölcsőjében, Gánton, az egykori bagoly-hegyi bánya külszíni fejtésén ma igazi „bíbor sivatag”, szinte marsbéli táj fogadja a látogatókat. Az Európában is ritkaságnak számító Bauxit földtani park kihagyhatatlan látnivaló, ahol informatív tanösvény mutatja be a bauxit elhelyezkedését, geológiai viszonyait s bányászatának egykori állomásain is végigkalauzolja a látogatókat.

 

Vidrafű tanösvény (Csákvár)

A tanösvényt a Pro Vértes építette 2003-ban a Csíkvarsai-rét élővilágának bemutatására. A csákvári Geszner-háztól induló 11 km hosszú tanösvény a vizes élőhelyek változatosságát és változásuk, fejlődésük törvényszerűségeit mutatja be. Az egynapos, sík terepen kialakított túraútvonalon a változatos tájak mellett legeltetési szezonban az őshonos háziállatokkal, valamint a legelő állatok és a gyepek bonyolult kölcsönhatásaival is megismerkedhetnek a látogatók. A tanösvény szakvezetővel látogatható. Információ a Vértesi Natúrpark központjában, a Geszner-házban.

 

Vértesi panoráma tanösvény (Csákberény)

Csákberény település felett a készült el a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi panoráma tanösvény. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Utunk során e társulások legszebb hazai előfordulásaival találkozhatunk, de tanulmányozhatjuk a kopárfásítás és erdőnevelés embert próbáló munkáját is.

 

Turuli parkerdő (Tatabánya)

A Tatabánya fölé magasodó Turul-emlékmű környéki parkerdő kihasználtsága a legnagyobb a parkerdeink közül. A parkerdő közkedvelt hely a tatabányai és a környező települések lakosai számára. Több rendezvény helyszínéül is szolgált az elmúlt években, többek között tartottak itt esküvőt, kerékpárversenyeket és táborokat iskolás csoportoknak.

 

Várgesztesi parkerdő (Várgesztes)

A gesztesi vár alatt elterülő tisztás és az erdő szegélyén kellő számú parkberendezés található. A tisztás lehetőséget teremt fesztiválok megtartására, néhány éve visszatérő rendezvény a Várgesztesi Lovagi Játékok.

 

Majki parkerdő (Oroszlány)

A majki parkerdő három elkülönülő területen fekszik: az apátság mellett lévő részen, a Madár-hegyen és a csákvári út mellett kialakított parkerdőben.

 

Móri parkerdő (Mór)

A parkerdő a móri községhatárban lévő Lófar-völgyben fekszik, a móri lakosok által közkedvelt pihenőhely. A parkerdő csatlakozik a Malomerdő Panzióból induló lovastúra-útvonalhoz.

 

Csuka-tó, Csuka-forrás (Pusztavám)

A Pusztavám községhatárában, a Csuka-tó feletti tisztáson kialakított pihenőhely lehetőséget nyújt táborozásokra, nagyobb csoportos rendezvényekre.