Pusztavám község, melyet 1909-ig Ondódnak neveztek, Fejér megye északkeleti peremvidékének egy völgyében fekszik, melyet az Általér szel keresztül. A falu lakóinak (2536 fő) kb. 60%-a német nemzetiségűnek vallja magát. Az egyházi krónika szerint, az elnéptelenedett települést 1714-ben kezdték meg német anyanyelvű telepesekkel benépesíteni. Az első telepesek túlnyomórészt magyarországi németek voltak a nyugat-magyarországi Vas, Sopron és Moson megyékből. Származási helyként két egymáshoz közel fekvő falut említenek Moson megyéből: Rajkát és Miklósfalvát (Ausztria, Nickelsdorf).

Településünkön 1995-től működik Német Kisebbségi Önkormányzat, feladataink közé tartozik a német kultúra ápolása, az identitás védelme, a tárgyi emlékek gyűjtése, a berendezett tájház anyagának bővítése.

Az 1970-es évek végén kultúrházunk vezetője Kiss Józsefné (Marika néni) kezdte meg a tárgyi emlékek gyűjtését. Kezdetben a művelődési ház emeletén kapott helyet a kiállítás, egy tájszobában. A szoba a művelődési ház felújítási költségéből, társadalmi munkával, a faluban működő ipari üzemek által nyújtott segítséggel került kialakításra. A Német Nemzetiségi Néprajzi Kiállítás 1980-ban nyílt meg, ettől az évtől rendelkezik működési engedéllyel. A kiállítás jelentős része adományokból, a lakosság által felajánlott tárgyakból állt össze. A restaurálási munkákat a Fejér Megyei Múzeum szakemberi végezték. Településünk Önkormányzata 1994-ben vásárolta meg azt az épületet melyben jelenleg a kiállítás látogatható.

Elérhetőségek:

Krebsz Ferencné 06-30-356-127
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Polgármesteri Hivatal 06-22-417-201
Kiss Józsefné (Marika néni) 06-22-417-489

Letölthető leporelló:
Német Nemzetiségi Néprajzi Kiállítás

Fotógaléria