Dohányos-ház

A Fornai út végén hosszan elnyúló Dohányos ház 1912. táján épült cselédház volt. Nevét az itt lakó dohánytermesztőkről kapta. Egykori feljegyzések szerint az 1760-as években a helyén még csárda állt. Az 1986 óta elhagyatottan álló, romos épületet 1998-ban megvásárolta a Pro Vértes Közalapítvány és a Csíkvarsa Bt. Az épület a régi építőanyagok felhasználásával eredeti arculat megőrzésével került felújításra, amely új funkciója mellett, hangulatával illeszkedik a környékben folyó természetgazdálkodás tárgyi emlékeihez. 

 

Százados-tanya

A valamikori birkaistálló alapjaira épített, hajdani tulajdonosának katonai rangjáról elnevezett épület jellemző példája az extenzív állattartást szolgáló gazdasági épületeknek.

Az istállóhoz karám tartozik, mely a szürkemarha-gulya téli szálláshelye. A magyar szürkemarha a XIV-XV. században terjedt el a Kárpát-medencében és rövid időn belül fontos exportcikké vált. Az Esterházy család 1893-97 között a Fornán legeltetett szilaj gulyát Császárra telepíttette át, majd száz évvel később a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány hozott újra szürkemarhát a területre. A tanyahely érdekes élővilágnak ad otthont. Gyakori a faodúkban, épületek zugaiban költő seregély és búbos banka. A fákon éjszakáznak a fiatal, csapatban járó, pár nélküli gólyák. A fákra kihelyezett műfészkekben fülesbagoly költ, a tanyán megjelent a fokozottan védett kuvik is. Május-júniusban gyakran látni a facsoportokkal tarkított vidék villanyvezetékein ülő szalakótákat és fecskéket. Télen lenyűgöző látványt nyújt a tanyát „kínai nagyfalként” körülölelő bálakazal-sor, mely így egy belső, szélvédett udvart alkot a ház körül.