Hírek

2021 július 12.-én került sor, Szikora János által rendezett Ítélet és kegyelem című film díszbemutatójára a Csákberényi Művelődési Ház udvarán. A kertmozi hangulatot idéző filmvetítést megelőzően az alkotókat Csákberény képviselőtestülete köszöntötte. Sobor Antalt posztumusz Csákberény Díszpolgára címmel illeték meg az esemény során, melyet a település polgármestere, Vécsei László adott át az író özvegyének.

A köszöntések után a mártírok emlékművénél folytatódott a megemlékezés, ahol a résztvevők egy-egy szál virággal tisztelegtek a 172 évvel ezelőtt, mártírhalált halt két lelkipásztor emléke előtt. Ezt követően a kultúrház udvarán kezdődött meg a díszbemutató.

A film Sobor Antal Perelj uram! című regénye és a Vörösmarty Színházban bemutatott színdarab alapján készült el, mely az 1848-as szabadságharc  leverésének időszakát mutatja be Csákberényben. A film a két mártír pap – Manszbarth Antal római katolikus plébános és Szikszai János református lelkész – 1849. július 12.-én megtörtént históriáját meséli el, mikor is a két csákberényi mártírt nyilvános kivégzésen agyonlőtték. A díszbemutató időpontjának megválasztása is éppen ezért esett július 12-ére, az esemény emléknapjára, melyet minden évben Csákberényben és Nagyigmándon egyaránt megtartanak a mártírok emléke előtt tisztelegve. A film a történet eredeti helyén került felvételre, ugyanis az alkotók és köztük Szikora János rendező is úgy gondolta, így lehet leginkább közel hozni a filmet a nézőkhöz. Ez utóbbit segítette az is, hogy az alkotás elkészítésében a Vörösmarty Színház, Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai, valamint csákberényi lakosok is szerepet vállaltak.

A 70 perces film az MTVA jóvoltából is hamarosan vetítésre kerül.